2024. május 17., péntek
ZENTA

Huszonötödször csendültek fel az énekelt versek

A járványhelyzet enyhülésének köszönhetően az idén a fellépők többsége élőben adta elő repertoárját az Énekelt Versek 25. Zentai Fesztiválján, amelynek versenyprogramját pénteken a délutáni órákban rendezték meg a Zentai Magyar Kamaraszínház nagytermében. A nemzeti újrakezdés éve alkalmából, emlékezve Gion Nándor író születésének 80., Szeli István író születésének 100., Munk Artúr író születésének 130., Lányi Ernő zeneszerző születésének 160. évfordulójára, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezte meg a megmérettetést Zenta város önkormányzatának közreműködésével.

A közönség (Fotó: Gergely Árpád)

A közönség (Fotó: Gergely Árpád)

A meghívásos pályázat révén még a 2020-as évben nyolc, a Kárpát-medencében élő fiatal költőt keresett fel a szervezőbizottság a kötelező vers megírására. A beérkező versek közül Verebes Ernő dramaturg, költő és Török Máté verséneklő ajánlása alapján a szervezőbizottság Oláh K. Tamás: az órák lehetősége című költeményét választotta kötelező versnek. A szervezőbizottság tagjai ezenkívül megzenésítésre ajánlották még Áfra János: Összeroskad, Marcsák Gergely: Fekete-Tisza, Shrek Tímea: Hidegfüst és Vida Kamilla: Utópia és uzsonna egy kertben, mely a versailles-i kastély kertjének pontos mása költeményeket is.

A műsorvezető Krnács Erika (Fotó: Gergely Árpád)

A műsorvezető Krnács Erika (Fotó: Gergely Árpád)

Az idei versenyen hét zenekar vett részt, amelyek közül öt élőben adta elő versenyprogramját, kettő pedig, mivel a Covid–19 járvány okozta utazási korlátozások nem engedték, interneten keresztül vett részt a megmérettetésen, s ezeket a produkciókat bírálta el a szakmai zsűri. Péntek délelőtt a rendezvénysorozat részeként a Juhász zenekar lemezbemutató fellépését tartották meg a Zenta főterén lévő Zenepavilonban. Az Énekelt Versek 25. Zentai Fesztiváljának gálaműsorát ma, szombat este rendezik meg a Zentai Magyar Kamaraszínház nagytermében.

A zsűri tagjai (Fotó: Gergely Árpád)

A zsűri tagjai (Fotó: Gergely Árpád)