2024. április 30., kedd

Átadták a Szirmai-díjat

Idén Radovan Vlahović kapta az irodalmi elismerést

Az idei Szirmai Károly Irodalmi Díjat Radovan Vlahović kapta a Minden a fejedben van (Sve je u glavi) című novelláskötért. A zsűri: Franja Petrinović (elnök), Ivan Negrišorac, Zoran Djerić, Miroslav Aleksić és Bordás Győző értékelése szerint a prózai művek egy autentikus vajdasági, s azon belül egy falusi életformát elevenítenek meg.

Bordás Győző a Szirmai Károly Emlékbizottság elnöke elmondta, idén 46. alkalommal ítélték oda a díjat.

– Ebben az évben nagy volt a választék, ugyanis több mint negyven könyvből kellett kiválasztanunk a díjazott művet. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok jó könyv jelent meg az elmúlt két évben. Végül egyhangúlag ezt a novelláskötetet választottuk ki, mivel ez egy tipikusan vajdasági, tipikusan bánáti jellegű könyv – tette hozzá Bordás Győző.

Bordás Győző, Csorba Béla, a díjazott, Radovan Vlahović, és a jobb szélen a díj bírálóbizottságának elnöke, Franja Petrinović (Fotó: Varga Zoltán)

Bordás Győző, Csorba Béla, a díjazott, Radovan Vlahović, és a jobb szélen a díj bírálóbizottságának elnöke, Franja Petrinović (Fotó: Varga Zoltán)

Radovan Vlahovićot a Szirmai Károly Irodalmi Díj bírálóbizottságának elnöke Franja Petrinović méltatta.

– Vlahović Bánát monográfusa, Bánát írója, eddig körülbelül negyven könyve jelent meg, így azt hiszem a elehető legjobb kezekbe került az idei díj. Novelláiban a szerző a gyermek- és ifjúkoráról, családjáról és szülőföldjéről, a Bánátban eltöltött iskolai évekről mesél. A saját családtörténetét összekapcsolja szülővárosa történetével, így egyszerre beszélhetünk egyéni és kollektív élményről. Elbeszéléseiben egyszerűen fogalmaz, igyekszik minden történetében hű maradni hazájához, megőriz minden olyan részletet, amely a bánátiak eredeti beszédét tükrözi. Nem gúnyolja a tájszólást, inkább tisztelettel beszél a családjáról, a környezetéről és a szülőföldjéről – mondta Franja Petrinović.

A Szirmai Károly irodalmi díjat 1975-ben alapították, egyik évben magyar, másik évben szerb műért ítélik oda.

Radovan Vlahović 1958-ban született Törökbecsén. Regényeket, novellákat, verseket, esszéket ír, melyek közül sokat lefordítottak angol, orosz, német, magyar, szlovák, román, szlovén és macedón nyelvre. Tagja a Vajdasági Írók Szövetségének, a Szerbiai Írók Szövetségének is. Továbbá ő az alapítója és igazgatója Szerbia első magánkézben levő kulturális központjának, a Bánsági Kulturális Központnak. Irodalmi és kulturális munkásságáért számos díjat nyert már.