2024. május 18., szombat

„Kell a közönség, kell a taps...”

A Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekversenyen Strahinja Đokić a legjobb énekes, Kiss Tamás különdíjat érdemelt ki

A zsűri által kiválasztott tíz legjobb szólista gálakoncerten mutatkozott be a székvárosi közönségnek. A Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekverseny e zárórendezvényére a járványügyi helyzet miatt online lebonyolított megmérettetés után került sor az újvidéki Városháza dísztermében.

– Nagyon meg vagyok elégedve. Milyen sokan, negyvenen versenyeztek! Tehát vannak gyerekek és fiatalok, akik élvezik ezt a komolyzenét, szeretnek vele foglalkozni, attól függetlenül, hogy más zene divatos. A versenyre jó hangú fiatal művészek jöttek. Közben el is érzékenyültem, annyira meghatódtam, amikor hallottam, hogy egyesek milyen szívvel-lélekkel énekelnek. Öröm őket hallgatni, nézni – fiatalok, szépek, tehetségesek. Tele van a szívem! Egy-két versenyző kivételével új énekesekről van szó, élőben sokkal jobb hallgatni őket, mint online. Ők is jobban érzik magukat, érzik a közönséget, érzik a fellépés hatását. Anélkül nehéz, mintha falaknak énekelnének. Azt akkor lehet csak, amikor újat tanulunk és gyakorolunk. Különben a művésznek kell a közönség, kell a taps, hogy szembe tudjon nézni a közönséggel, és leküzdje a lámpalázát. A gála után lesz egy beszélgetésünk a felkészítő tanárokkal. Elégedett vagyok, jól foglalkoznak a növendékeikkel, csak elvétve van némi hiba, amit kell javítani. Ők tudják, hogy nem lehet mindenkivel egyformán dolgozni. Van tehetségesebb gyerek, de van, aki betegen jön a tanárhoz, probléma van a hangszálaival. Kiss Tamás nagyon szépen fejlődött, igazán pedig még a következő években fog. Tehetséges és szépen van vezetve. Örülök, hogy Újvidéken két fiunk van! Strahinja Đokić már kész énekes. Aki ezt a szakmát választotta, az mindig arra törekszik, hogy tanuljon, ellessen a tanáraitól valami újat, ami neki megfelel – mondta mgr. Vitkay Kovács Vera, az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának egykori ünnepelt primadonnája, akinek a tiszteletére rendezik a nevével fémjelezett énekversenyt a szólista-utánpótlás nevelése céljából.

Vitkay Kovács Vera és Kiss Tamás (Fotó:Bozsoki Valéria)

Vitkay Kovács Vera és Kiss Tamás (Fotó:Bozsoki Valéria)

Negyvenen neveztek be Horvátországból, Montenegróból, Szerbiából, Észak-Macedóniából és Egyiptomból. A Vitkay Kovács Vera, Marija Muratovszka Naumovszka, ddr.Vitkay-Kucsera Ágota, Vesna Coufal Jaić, dr. Vesna Aćimović, Sonja Mušikić, mgr. Marta Balaž és mgr. Florian Balaž összetételű zsűri bírálta el az énekesek fellépését. A versenyzők az énektanulási évektől függően hat kategóriában mérték össze tudásukat.

Marta Balaž, a versenyt szervező székvárosi Flori Art Polgári Egyesület elnöke elmondta, a gálakoncerten fellépők oklevélben és pénzjutalomban részesültek, ki-ki annak függvényében, hogy hány éve énekel, és hogy a zsűri hogyan értékelte a munkáját.

A gálaesten fellépett legjobb énekesek tanáraik társaságában (Fotó: Bozsoki Valéria)

A gálaesten fellépett legjobb énekesek tanáraik társaságában (Fotó: Bozsoki Valéria)

Patricia Žudetić és Gabriella Hrženjak a női mezőny díjazottjai, mivel mind a ketten kiválóan szerepeltek – mondta. – Strahinja Đokić lett az egész énekverseny győztese, annak ellenére, hogy nálunk a nők és a férfiak külön mezőnyben versenyeznek. Különdíjat érdemelt ki a valjevói Jovana Kojić, a podgoricai Jovana Pavlović, valamint a nagykikindai Kiss Tamás, aki ezt W. A. Mozart Figaro házassága c. opera Non più andrai kezdetű áriájának előadásáért érdemelte ki. Szárá Eftimoszka észak-macedóniai, stipi fiatalt pedig ígéretes hangú énekesként díjazta a zsűri – mondta Marta Balaž, majd ünnepélyesen átnyújtották az elismeréseket a legjobbaknak a színvonalas koncert után.