2024. május 13., hétfő
4. SYNERGY WFT, ÚJVIDÉK

Világok találkozása

A Tiszta formalitás c. produkcióban, amelynek szerzője a szír származású Mudar Alhadzsi, a Synergy fesztivál közönsége két színészt láthatott, Ámál Omránt és Mujád Rumiét, akik évek óta Európában élnek. Ketten osztoztak a téren és a narratíván, miközben az idő egyszerűen csak múlott. A dilemmájuk: „Mi a tennivalónk és mit képviselünk? Vajon a továbbiakban is foglalkozhatunk színházzal?”

Megismerhettük színházi pályafutásukat a nyolcvanas évektől napjainkig. Az előadás egy olyan országról is szólt, amely különböző viharos időket élt át a múltban és él át ma is.

A Tiszta formalitás című produkció rendezője Vál (Waël) Ali, aki 2004-ben szerzett oklevelet Damaszkuszban, a Felsőfokú Színpadi Művészetek Intézetében. Ezt követően Franciaországban folytatta tanulmányait, és mesterfokozatot szerzett a lyoni Lumière Egyetemen. A Nem emlékszem rá c. produkcióját 2014-ben mutatták be Berlinben, Antwerpenben és Tunéziában. Az előadás szövegét hollandra is lefordították. 2016 óta dolgozik Chrystèle Khodr művésznővel. Együttműködésük gyümölcse kilenc európai fesztivál koprodukciójaként az Under a Low Sky c. projektum.

A Tiszta formalitás c. előadást a Synergyn, a nyelvi kisebbségi színházak IV. nemzetközi fesztiválján a Collective Ma’louba interkulturális színházi társulat fentebb említett két jeles színművésze játszotta. A társulat Mülheimben, a Theater an der Ruhr kulturális intézményben működik. Előadások mellett  tematikus művészeti projektumok, installációk, kiállítások, koncertek és műhelymunkák szervezésével foglalkozik. A székvárosunkban zajló nemzetközi fesztivál közönségének pénteken még egy produkciót mutatnak be, éspedig Danton visszatérése címmel.