2024. május 13., hétfő

Százötven év, 150 rendezvény

Gazdag műsorsorozattal készül a szabadkai Népkör MMK a jubileum alkalmából

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ az idén ünnepli megalakulásának 150. évét, ebből az alkalomból pedig 150 rendezvényt terveznek megtartani az évad folyamán. A jubileumot illetően a sajtótájékoztatón Bodrogi Béla főtitkár szólt:

– A 150 évvel kapcsolatban sok mindenről tudnánk és kell is beszélnünk, az épületről, a székhelyünkről, a benne lélegző múltról, a megmaradás jelentőségéről, mindazokról, akik meghatározó szerepet töltöttek be intézményünk múltjában, de a mai Népkörösökről is. Az elmúlt húsz évben a Népkör szinte minden jelentős díjat megkapott a munkájáért, a tevékenységéért és számunkra ezek nagyon fontosak. Amikor elkezdtünk a jubileumi évünk megünnepléséről beszélni, sok minden eszünkbe jutott. Az első cél, amit megfogalmaztunk, hogy a 150 év alkalmából, 150 műsort tartsunk meg. Ennek első lépése az Interetno fesztiválunk zárónapján bemutatott gálánk volt – hallottuk Bodrogi Bélától.

A továbbiakban Rumenyákovity Szilvia rendezvényszervező ismertette az év végéig várható műsorok egy részét:

– Ebben az évben minden műsorunk ünnepi köntöst ölt. Nagy örömünkre szeptemberben a szakosztályaink sok új taggal bővültek, nemrég pedig egy évadnyitó táncházat tartottunk a bácskertesi hagyományőrző táncegyüttessel, viseletbemutatóval és tánctanítással egybekötve. Hasonló módon rendeznénk az évad minden hónapjában táncházakat, néptáncosokkal, néptánccsoportokkal. A népmese napjához köthető rendezvényünk a Mesélő Népkör népmesefesztivál, melyet 2022 tavaszán hatodszor szervezünk meg. A fesztiválhoz kapcsolódik a már megjelent rajz- és meseíró pályázatunk, amely nagyon népszerű az óvodások és az általános iskolások körében. Emellett intézményünk és Boros György, a képzőművészeti szakosztályvezetőnk által irányított Ex-libris kiállítás pályázata is megjelent már, amelyre nagyon sok munka érkezett szerte a világból. A tárlatmegnyitót október 20-án, 18 órakor tartjuk meg itt, a Népkörben. A jubileumi évadunk ünnepi gálaműsora október 24-én 18 órakor kezdődik. A gálán díjakat és elismeréseket is kiosztunk. A díjazottak a Népkör tagjai, szakosztályvezetői és elnökségi tagjai által jelölt Népkörösökből kerülnek ki, valamint azokból, akik valamilyen módon támogatják intézményünk munkáját. A gálaműsoron részt vesz majd a Kecskemét Táncegyüttes is, akikkel több éve együttműködik. A következő nagyobb programunk a november 20-ai Katalin-bál, amely a jubileumra való tekintettel a régi Népkörösök találkozója is lesz, tehát a bálkedvelők és a jelenlegi tagjaink mellett azokat is várjuk, akik valamikor a Népkörhöz tartoztak. Aki ezt egy régi fényképpel, tagsági könyvvel vagy bármilyen dokumentummal tudja bizonyítani, díjtalanul vehet részt a bálon – tudtuk meg Rumenyákovity Szilviától, aki a Népkör új arculatáról is szólt.

– Az új logónk is a jubileumot hirdeti és az idei Ex-libris tematikája is a 150. év volt. Elindítottuk az ún. hűségkártya-programunkat is. A hűségkártyát ingyen lehet igényelni az irodánkban az egész év folyamán, aki pedig felmutatja, előnyben részesülhet például a Népkör által szervezett rendezvények helyfoglalásánál, de kedvezményt kaphat születésnapok vagy családi események szervezésénél is. Megújult a Népkörös pólónk is, amelyhez Janovics Erika tervezett női és férfimintát, de ő tervezte az idei Interetno pólónkat is. Egy különleges tárlattal is készültünk. A koronavírus-járvány ideje alatti korlátozások idején, képek formájában, a vajdasági magyar közösségek hagyományos viseleteinek kiállítását hoztuk létre. A képeken szakosztályaink tagjai láthatók vajdasági viseletekben. A fotózás tavasszal történt meg és nagyon szép képek készültek. Mi is meglepődtünk, hogy a falvakban milyen sok szép viseletet találtunk. A kiállítás még megtekinthető nálunk, de a terveink közt szerepel az is, hogy utaztassuk, és iskolákban is bemutassuk, felhívva a diákok figyelmét is a hagyományőrzés fontosságára, a népviseleteink szépségére. Reméljük, hogy sok meghívást kapunk. A fotókból Fekete Péter kártyajáték is készült. A játszása során egy adott település férfi és női viseletét kell összepárosítani, a Fekete Péter pedig ezúttal egy betyár. Külön érdekességnek számít, hogy találtunk egy naplót a Népkör padlásán, amelyben egy bizonyos időszak van összefoglalva a Népkör programjairól és tevékenységéről, az írója viszont ismeretlen. Ezt könyv formájában is kiadjuk, a könyvbemutatót novemberben tartjuk meg, de a honlapunkon is olvasható lesz digitális formában. Mindemellett megújult a honlapunk is, bővült a tartalma, de továbbra is megtalálhatóak leszünk a közösségi oldalakon is – mondta Rumenyákovity Szilvia.