2024. május 9., csütörtök

Lélekről, testről, emberről

Versenyprogramban és azon kívül is láthattunk magyar filmeket a palicsi filmfesztiválon

Tegnap arról írtunk, hogy a Párhuzamok és ütközések versenyprogramban a Kitörölni Frankot című magyar filmet tekinthettük meg, szerdán este viszont a főversenyben is láthattunk magyar alkotást. A Csuja László és Nemes Anna rendezésében készült Szelíd című filmről van szó, amelyet a Nyári színpadon vetítettek. Csuja László nem ismeretlen a palicsi filmfesztivál közönségének, 2018-ban a Virágvölgy című első nagyjátékfilmje a Párhuzamok és ütközések programrészből emelkedett ki győztesként. Új filmje a Szelíd a testépítők világába kalauzolja el a nézőket, a főszereplőket Csonka Eszter és Turós György játsszák, akik maguk is sportolók. A palicsi filmfesztiválon az újságírók Turós Györggyel beszélgethettek, aki a filmben a Csonka Eszter által megformáló Kovács Edina párját, Ádámot alakítja:

– Én is sportoló voltam és vagyok, a rendezők pedig eleve egy olyan férfi főszereplőt kerestek, aki méltó párja lehet a női főszereplőnek. Nekem ez az első szerepem, ami rögtön főszerep lett, így nagy kihívást jelentett megfelelni – mondta Turós György, aki Csonka Eszterről is beszélt.

– Anorexiával küzdött és csaknem negyven kilóra fogyott le. A démonaival harcolt, és végül a bátyja biztatására elment egy konditerembe, ahol elkezdte fejleszteni az izomzatát. Akárcsak a filmben, a való életben is mélységeket és magasságokat ért el ebben a sportban, és ez megihlette a rendezőket, akik egyben a forgatókönyvírók is. Csonka Eszter nevében is kiemelném viszont, hogy a filmben látható szexuális részek nem tükrözik a valóságot, nem az életéből valók. Ez a film tehát fikció, de minden egyes eleme igaz lehetne, sőt nagyon könnyen elképzelhető, hogy valakikkel ilyen dolgok meg is történtek – hallottuk Turós Györgytől, aki a forgatásról, a rendezőkkel való munkáról is szólt.

– Egyrészt nagyszerű emberek, akik nagyon értenek a szakmájukhoz, de az emberi lélekhez is. Másrészt mivel Csonka Eszter és jómagam sportolók vagyunk, ez azt is jelenti, hogy akit elfogadunk vezetőnek, annak elfogadjuk minden utasítását is. A filmes kérdésekbe nem szóltunk bele, tanácsokat a sportszakmai oldalról adtunk. Ami a szerepemet illeti, elmondták kit kell alakítanom, elolvastam a forgatókönyvet, és azt mondtam nem vagyok színész, de a megpróbálom maximumot nyújtani, ami csak tőlem telik. A forgatás úgy Csonka Eszter, mint az én számomra is teljesen újdonság volt, de mindketten élveztük – hallottuk Turós Györgytől.

Eperjes Károly két héttel ezelőtt a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ palicsi Nyárhangoló fesztiváljának a vendége volt. Akkor egy előadói estet láthattunk tőle, most azonban a keresztényüldözésről szóló Magyar Passió című filmmel tért vissza amelynek ő a rendezője, egyik forgatókönyvírója és főszereplője is:

– Úgy a rendezést, mint a főszerepet is, elismert rendezőknek, színészeknek gondoltam átadni, de akiket felkerestem azt válaszolták, hogy szerintük ez az én feladatom lenne. Így két héttel a forgatás előtt a producer azt mondta nincs mese, mindkettőt meg kell tennem. Olyan típus vagyok, aki nem hátrál meg a nehézségektől, de most életemben először hátraléptem, Isten viszont elkapott, és így lettem játékosedző. Bele is szerettem a rendezésbe – mondta Eperjes Károly, aki a film témáját is taglalta.

– Ez az egész keleti blokkban megtörtént, Magyarországon 1950. június 8-án. Azon az éjszakán 12 szerzetest likvidáltak, mások külföldre szöktek, megőrültek vagy kiléptek a rendből. Nekem azért volt fontos elkészíteni ezt a filmet, mert az egyik pap nagybátyámat Münchenig űztek, a másik pedig börtönben végezte. Édesapám tanárember volt, őt kirúgták az állásából, tehát személyes kötődésem is van, de úgy gondolom, hogy a magyar történelem huszadik századi legnagyobb szellemi egzodusza volt ez. Most ugyanezen megy át Európa, csak más eszközök által. A magyar állam igyekezett az áldozatok többségét rehabilitálni, de sokat nem sikerült. Magyarországon 2011-ben megváltozott a törvény és végre keresztény alaptörvénye van Magyarországnak. Ez az első film, amelyik ezt az egzoduszt bemutatja. A filmet Oscar-díjas és más díjazott rendező is látta, azt mondták filmtörténetileg jelentős és nagyon jó, hogy elkészítettem. Ehhez képest megdöbbentő a számomra, hogy a palicsi filmfesztiválon kívül más filmfesztivál nem hívta meg – hallottuk Eperjes Károlytól, aki már a sajtótájékoztatón új forgatókönyvön dolgozott.

– A kultusztárca vezetői azt mondták, hogy a film hatására ez a történet bekerül a történelemkönyvekbe, nekem pedig tovább kellene foglalkoznom filmkészítéssel. Több forgatókönyvem is van, de a legfontosabb az lenne, hogy letisztázzuk az identitásunkat. Megkérdezték mivel szeretnék foglalkozni, azt feleltem Szent István történetével. Ő sokban úgy gondolkodott, mint az európai alapító egyházatyák, úgyhogy ide kell visszanyúlni ahhoz az identitáshoz, amely mindannyiunké – fejtette ki Eperjes Károly.

A Magyar Passió című filmet az új anyaországi filmeket bemutató programrészben vetítették.