2024. május 9., csütörtök

Ukrajna a fókuszban

Sok filmmel várja majd az érdeklődőket a palicsi filmfesztivál

Most szombaton, 16-án kezdődik az Európai Filmek 29. Palicsi Fesztiválja. A vetítések ezúttal is több helyszínen lesznek, Palicson a Nyári színpadon és az Abbáziában, Szabadkán pedig az Eurocinemában és a Lifka-moziban. A fő versenyprogram helyszíne továbbra is a palicsi Nyári színpad. A filmfesztivált a Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush német–francia alkotás nyitja meg, 16-án 21 órától. A fő versenyprogramba idén is beválogattak magyar filmet, a Csuja László és Nemes Anna rendezésében készült Szelíd című alkotás egy női testépítőről szól, a vetítésre pedig július 20-án, 21 órától kerül sor. A Nyári színpadon látható filmekre a belépő 300 dinár, de idén is tartanak reprízvetítéseket az Eurocinemában, ott 200 dinár lesz a jegy.

A másik versenyprogram ezúttal is a Párhuzamok és ütközések. Ezt a programrészt a palicsi Abbázia moziban lehet majd kísérni, a vetítésekre 17-étől 22-éig, 17 és 19 órától kerül sor. A belépőjegyek ára 200 dinár. Ebben a programrészben is láthatunk magyar filmet, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotását 19-én, kedden 17 órától vetítik. Idén is csak a két versenyprogramra szükséges jegyet váltani, a többi programrész filmjeinek megtekintése ingyenes.

A palicsi filmfesztiválon minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a magyar filmekre, egy külön programrész idén is az új magyar alkotásokat sorakoztatja fel. Ezek vetítései 17-étől, 22-éig lesznek 19 órától az Eurocinema moziban, a belépés pedig díjtalan. A Grosan Cristina rendezésében készült A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet 17-én láthatják a nézők. Következő nap Fazekas Máté Bence Kilakoltatását, 19-én Odegnál Róbert és Horváth Illés Lélekparkját, 20-án Eperjes Károly Magyar Passióját vetítik, 21-én Paczolay Béla Pacsirtáját, a programrész pedig 22-én Pacskovszky József Kék rókájával zárul.

Nem csupán ebben a programrészben láthatunk több magyar filmet. A palicsi filmfesztivál évek óta jó kapcsolatban áll a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivállal, aminek eredményeként minden évben egy külön válogatást láthatunk az ott levetített filmekből. Ezek között idén magyar rövidfilmeket, kisjátékfilmeket is bemutatnak 17-én és 18-án, azaz vasárnap és hétfőn 15 órától. Vasárnap Bíró Bálint Félhomály és Bohdan Herkaliuk A baleset című filmjeit vetítik, amit egy spanyol és egy szlovén alkotás követ. Hétfőn a nézők Tóth Lili Laura Mama büszkesége, Lengyel Balázs Gyere és Gál András Elmegyek alkotását láthatják.

Az idei Underground Spirit-díjat Borbás István operatőr veheti át. Az Underground Spirit-díjjal voltaképpen a független és szerzői filmalkotások terén kifejtett kiemelkedő tevékenységet díjazza a fesztivál. Borbás István egyebek közt a Roy Anderssonnal való több évtizedes együttműködéséről is ismert. A svéd filmrendező 2015-ben kapta meg a Lifka Sándor-díjat és személyesen meg is nyitotta a palicsi filmfesztivált. Erre reflektál az Underground Spirit programrész is, amelynek keretében a palicsi Abbázia moziban három olyan filmet vetítenek, amelyeken együtt dolgozott Roy Andersson és Borbás István. Szerdán, 20-án, 21 órától az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmet tekinthetik meg a nézők, csütörtökön, 21-én ugyanekkor pedig A világ dicsősége és a Valami történt rövidfilmeket.

A palicsi filmfesztivál minden évben más országot helyez középpontba. Ez azt jelenti, hogy egy kiemelt ország újabb alkotásaiból láthatnak egy válogatást a filmnézők. Idén Ukrajna kerül fókuszba. Az ukrajnai filmek vetítésére 17-étől 22-éig 17 órától kerül sor a szabadkai Eurocinema moziban, amely a fesztivált szervező Szabadegyetem épületében található. Ennek keretében jövő csütörtökön, 21-én a Rózsák. Film-kabaré című filmet lehet majd megtekinteni, amelynek szereplői a Dakh Daughters művészeti formáció. A szabadkai közönség néhány évvel ezelőtt élőben is láthatta őket a Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiválján.

Az idei palicsi filmfesztiválról sem maradhatnak el a kísérőrendezvények, sor kerül könyvbemutatókra, kiállításokra, beszélgetésekre és koncertekre is. Utóbbiakra az Abbázia mozi udvarában 22.30-tól. Vasárnap az újvidéki Gift hozza vissza a nyolcvanas évek zenéjét, hétfőn a szintén újvidéki Norveška Šuma lép fel, kedden a Perpetuum Mobile, szerdán a nagybecskereki The Quarantinos, akik Tarantino-filmzenéket játszanak, csütörtökön pedig a zágrábi Brkovi punkfolk szenzáció zenél.