2024. május 9., csütörtök
29. PALICSI FILMFESZTIVÁL

Idén is lesznek magyar alkotások

A palicsi filmfesztiválon ezúttal is több helyszínen és több programrészben vetítenek filmeket

Jövő szombaton, 16-án kezdődik az Európai Filmek 29. Palicsi Fesztiválja, népszerűbb nevén a palicsi filmfesztivál, amikor is minden főleg a filmekről szól majd. A vetítések ezúttal is több helyszínen lesznek, úgy Palicson, mint Szabadkán, és úgymond elővetítésekre, fesztiválra való hangolódásra is sor kerül. Ezt szorgalmazza az Európai klasszikusok a főtéren programrész is, amely során régebbi filmeket vetítenek Szabadka központjában. A célja szó szerint is ez, hogy a filmeket a középpontba, a város központjába helyezze. Ez a programrész most szombaton kezdődik, az első film pedig a Mundruczó Kornél rendezésében készült Fehér isten című lesz, amelyet 21.30-tól láthat a közönség. Az elkövetkező néhány napban, az érdeklődők minden este megtekinthetnek egy filmet, kedden például a Bazi nagy francia lagzik első részét, Christian Clavier főszereplésével, a programrész utolsó filmje pedig a Csak Isten bocsáthat meg lesz, amelynek a főszereplői Ryan Gosling és Kristin Scott Thomas. Mivel szabadtéri vetítésekről van szó, az időjárás természetesen közbeszólhat, ezzel is számolni kell. A fesztivál előtt tekinthetők meg az idei Lifka Sándor-díjasok filmjei is, Dušan Kovačević és Michel Hazanavicius alkotásait szintén most szombattól szerdáig láthatják a nézők, 17 órától az Eurocinema moziban. Egyébként idén másodszor ítélték oda az ún. regionális Lifka Sándor-díjat, ezt Igor Galo kapta meg. A vetítésekre a belépés díjtalan. A palicsi filmfesztivál előprogramjai tulajdonképpen már javában tartanak, a hónap elején kezdték el a Best of Europe 2021 és a Europe 4 Kids programrész alkotásait vetíteni, utóbbi a gyerekeket szólítja meg.

A fő versenyprogram helyszíne ezúttal is a palicsi Nyári színpad lesz. A filmfesztivált a Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush német–francia alkotás nyitja meg, 16-án 21 órától. A fő versenyprogramba idén is beválogattak magyar filmet, a Csuja László és Nemes Anna rendezésében készült Szelíd című alkotás egy női testépítőről szól, a vetítésre pedig július 20-án, 21 órától kerül sor. A Nyári színpadon látható filmekre a belépő 300 dinár lesz, de idén is tartanak reprízvetítések az Eurocinemában, ott 200 dinár lesz a jegy.

A palicsi filmfesztiválon minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a magyar filmekre, egy külön programrész idén is az új magyar alkotásokat sorakoztatja fel. Ezek vetítései 17-étől, 22-éig lesznek 19 órától az Eurocinema moziban, a belépés pedig díjtalan. A Grosan Cristina rendezésében készült A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet 17-én láthatják a nézők. Következő nap Fazekas Máté Bence Kilakoltatását, 19-én Odegnál Róbert és Horváth Illés Lélekparkját, 20-án Eperjes Károly Magyar Passióját vetítik, 21-én Paczolay Béla Pacsirtáját, a programrész pedig 22-én Pacskovszky József Kék rókájával zárul.