2024. július 21., vasárnap
KISHEGYES

Ma kezdődik a Vajdasági Szabadegyetem

Az ünnepélyes megnyitót holnap tartják

Ma kezdődik a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) kiemelt rendezvénye, a XIX. Vajdasági Szabadegyetem. A kishegyesi Kátai-tanyára már délelőtt megérkeznek a résztvevő fiatalok, és már délután beindulnak a workshopok: az Innovációs tippek és trükkök a vállalkozásban, A vállalkozások pszichológiája, valamint a Világgazdaság és erőviszonyok elnevezésű műhelymunka. Már e délutánon érdekes előadás hangzik el: Bonifárt Noémi Perspektíva tágítás: gazdasági események széleskörű hatásai a gyakorlatban címmel osztja meg tapasztalatait a részvevőkkel.

Az ünnepélyes megnyitóra holnap, csütörtökön kerül sor. Beszédet mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Győri Viktor, a VIFÓ elnöke is.

A megnyitó után panelbeszélgetés zajlik majd Kicsi a bors... –Délvidék, mint a Kárpát-medence erőforrása címen Pásztor István, továbbá Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke és Potápi Árpád János részvételével. Moderátor: Ternovácz István.

Pénteken Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke Kárpát-medence fiatal? Igen! címmel tart előadást, Kaszás Zoltán, az OTP nemzetközi IT stratégiai ügyekért felelős ügyvezető igazgatója Digitális összefogás – a jövő már elkezdődött címmel értekezik, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, történész pedig a kárpátaljai aktuális helyzetről számol be. Szombaton Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, Pásztor Bálint parlamenti képviselő, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője lesz a vendég, a rendezvény címe: Vajdaságban is magyarul írjuk a jövőt!. A fiatalok találkozhatnak Balatoni Andrással, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetőjével. Értekezésének címe: Kitörés a közepes jövedelem csapdájából: versenyképességi reformok a fenntartható felzárkózásért. Lázár János, építési és beruházási miniszter Országot és nemzetet építünk! címmel tart előadást a fiataloknak. A hivatalos záróünnepség szombaton estefelé lesz. Ám addig rengeteg szabadidős tevékenység is várja a résztvevő fiatalokat: csapatjátékok, esti tábortűz, élő zene, DJ, filmvetítés, látogatás a palicsi Nyárhangoló fesztiválra.

A műhelyfoglalkozásainkat az alábbi személyek vezetik: Gáli Viktor szakközgazdász, tőzsdei kereskedő, Varga Ildikó képző, a Narró Kreatív Ügynökség munkatársa, Koza Andor, a Studio Present tulajdonosa, Ozsvár Tihamér, a Gebi Kft. tulajdonosa és Kaszás Judit vállalkozásfejlesztő és adótanácsadó.

Támogató hazai partnerszervezetek a Prosperitati Alapítvány, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság, a Fiatal Vállalkozók Egyesülete, a Bíró Károly Alapítvány, valamint a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ.