2024. május 9., csütörtök

Tizenkét film a fő versenyprogramban

Összesen 130 alkotást vetítenek az európai filmek palicsi fesztiválján

Július 16. és 22. között kerül megrendezésre Palicson az európai filmek 29. fesztiválja. A szemle hagyományosan több palicsi és szabadkai helyszínen zajlik: a fürdőváros Nyári Színpadán, valamint az Eurocinema, az Abbázia és a Lifka mozikban. A rendezvénnyel kapcsolatban Belgrádban tegnap megtartott sajtótájékoztatón bejelentették az európai filmművészethez kiemelkedő teljesítményért járó Lifka Sándor-díj idei nyerteseit is. A hazai alkotók kategóriában Dušan Kovačević író és forgatókönyvíró, a külföldi alkotók kategóriájában pedig Michel Hazanavicius francia rendező veheti át a elismerést. Idén másodszor ítélték oda a Regionális Lifka-díjat, melynek nyertese Igor Galo színművész.

Az idei palicsi filmfesztivál fő versenyválogatása 12 európai filmből áll. A programban szereplő filmek között megtalálható a Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush című film Andreas Dresen rendezésében, Stefan Arsenijevićtől a Banović Strahinja című alkotás, Dietrich Brüggemann Nem című filmje, Csuja László és Nemes Anna közös rendezése, a Szelíd című produkció, Ulrich Seidl Rimini című filmje, Lorenzo Di Amico De Carvalho rendezésében a Gyönyörű kilencvenes évek (Gli anni belli) című alkotás, az Elegem van magamból című film Christopher Borgli rendezésében, Ali Hapasalo Leányfilmje, Cristiano Mundjiu rendezésében a Mágneses rezonancia című produkció, Lucas Dont Közel című filmje, Quentin Dupie rendezésében A dohányzás köhögést okoz című alkotás, valamint Michel Azanavisius rendezésében a Vágta című film.

A fő versenyprogram szelektora Nikolaj Nikitin, a zsűrit pedig Michael James McMahon és Catriel Shore producerek, Katarina Radivojević színésznő, Lorna Tee producer, szelektor és kurátor, valamint a Cottbus Festival szelektora, Joshua Jady alkotja.

A fesztivált megelőző vetítéseken és július 16-a és 22-e között több mint 130 filmet mutatnak be. Számos film szerbiai és regionális premierje a fesztivál keretében lesz. A gazdag filmes program mellett pedig számos kísérőtartalommal: koncertekkel, kiállításokkal, műhelymunkákkal és szakmai előadásokkal várják majd a látogatókat.

A fesztivál előtti programban július 2. és 8. között a Best of Europe és a Europe 4 kids című filmválogatás kerül levetítésre a szabadkai Eurocinema moziban, míg a Klasszikusok a téren elnevezésű programot július 9. és 13. között tartják Szabadka főterén. A fesztivál előtti programot hagyományosan a Best of Europe válogatás nyitja, amely az előző év legjobb európai filmjeiből áll.  A válogatás hét filmet tartalmaz  Dániából, Görögországból, Franciaországból, Belgiumból és Romániából.

A filmfesztivált támogatja a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, Szabadka Város, az Európai Unió a Kreatív Európa MEDIA programon keresztül.