2024. május 17., péntek

Hétvégén versenyprogram és gálaműsor

Tájoló fellépésekkel kezdődött az Énekelt Versek XXVI. Zentai Fesztiválja

Ez évben immár XXVI. alkalommal szervezik meg az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját. A rendezvény tájoló programjának keretében a zentai Pro Urbe díjas Mécsvirág együttes vendégszereplésére került sor hétfőn a szabadkai Blaha Lujza Cukrászdában. A műsoruk az …én is egy sugár vagyok! címet kapta, melyben verses-zenés irodalmi összeállítást hallhatott a közönség Petőfi Sándor költészetéből. A szabadkai fellépéseik folytatásában tegnap a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, majd a Szabadkai Városi Könyvtárban léptek fel. Ma 18 órától a felsőhegyi könyvtárban, holnap 18 órai kezdettel pedig Topolyán, a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében találkoznak a közönséggel.

– Szívügyünkké vált, hogy évről évre eljárjunk tájolni különböző helységekbe. Nagy öröm számunkra, hogy e műsorunkkal a Blaha Lujza Cukrászdában léphettünk fel először. Fontosnak tartjuk, hogy mindig olyan műsorral készüljünk, amely aktuális. Petőfi Sándortól többnyire olyan verseket válogattunk ki, amelyek ismertek, de természetesen kevésbé ismerteket is bemutatunk. A verseket Zsoldos Ervin zenésítette meg, Verebes Krnács Erika szavalja, én pedig leginkább népdalokat éneklek. Az előadás úgy áll össze, hogy elindulunk egy gondolat mentén és egy záró gondolattal fejezzük be. Azért választottuk az …én is egy sugár vagyok! címet, mivel küldetésünk azt sugározni, hogy itt mindannyian tudunk tenni azért, hogy jobb legyen a világ, illetve a föld, és ahogy Petőfi is mondja, sugarak legyünk, és tudjunk világítani az éjszakába, még ha komor időket is szoktunk néha megélni – emelte ki Baráth Hajnal Anna.

Paskó Csaba, a cukrászda vezetője és a szabadkai Caritas jótékonysági szervezet elnöke nagy örömmel vette a Mécsvirág együttes látogatását.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Mindig is egy polgári cukrászdában gondolkodtam. Számomra fontos szempont volt, hogy a hely legyen csendes, füstmentes, egy ún. modern galéria, amely a kulturális eseményekre is nyitott. Egyben a művészek kiszolgálója, kiállítások és dzsesszestek folyamatos helyszíne is, ahol a minőségi kávé, tea, illetve sütemények mellett, az emberek az élet nagy dolgairól tudnak beszélgetni. A cukrászda miliőjébe teljesen beleillik az a kulturális tevékenység, az a fajta muzsika, vers, amit a Mécsvirág is képvisel, hiszen ismerjük őket – hangsúlyozta Paskó Csaba.

Május 13-án, azaz pénteken 16 órakor kezdődik a zentai Művelődési Ház színháztermében az Énekelt Versek XXVI. Zentai Fesztiváljának versenyprogramja, melynek idei díszvendége Bíró Tímea Sinkó-díjas költő, újságíró lesz. A programsorozat zárása, a gálaműsor szombaton 18 órától veszi kezdetét a színházban. A gálaműsorban fellép a budapesti kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttes, valamint a vendégelőadó Mikó István Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a Kaláka együttes alapító tagja.