2024. május 9., csütörtök

Zomborba „viaszemberek” érkeznek

Január 12-én, pénteken este 20 órától mutatják be a Mate Matišić szövege alapján készült Viaszemberek című darabot a fiatal Ivan Vanja Alač rendezésében a Zombori Népszínház színpadán.

A produkcióról a rendező a Politika napilap kultúra rovatának hasábjain egyebek mellett az alábbiakat nyilatkozta:

– Matišić Viaszemberek című drámája az egyik legnagyobb bizonyítéka annak, hogy minél személyesebb valami, annál egyetemesebb, valamint a legnagyobb bátorság: az őszinteség. A szerző három, látszólag különálló, de valójában ok-okozati történeten keresztül kalauzol bennünket a bűnein, a megtérésen és a megváltáson keresztül. Az írást mint pszichoterápiát és a gyónás egy bizonyos fajtáját használja, amelyben teljesen ,,lecsupaszítja” magát, ezáltal jogot nyer arra, hogy kritizáljon másokat. Kiderül azonban, hogy akkor is, amikor másokról ír, valójában még mindig önmagáról ír – emelte ki Ivan Vanja Alač. 

A rendező elmondása szerint a darab első felolvasása után nem sok időbe telt rájönni, hogy a Zombori Népszínház a megfelelő helyszín a színre vitelére. A karakterek úgy tűntek, mintha a társulat szereplőgárdájára írták volna őket, a nagyszerű főszerepeket és a hatásos kisebb szerepeket illetően is.

A Viaszemberek című előadás szereplői: Saša Torlaković, Marija Medenica, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Ivana V. Jovanović, Nemanja Bakić, Ana Rudakijević, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Bogomir Đorđević, Danica Grubački, Dragana Šuša, Aleksandar Ristoski, Olgica Nestorović.

Díszlettervezők: Ivan Vanja Alač és Isidora Ilić, a jelmeztervező Biljana Grgur, a zeneszerző Ana Krstajić, a koreográfus Andreja Kulešević, színpadi beszéd: Dejan Sredojević.

A bemutatót követően az előadást játsszák még január 13-án és 20-án is.  

Nyitókép: Viktor Kunčak/Wikipédia