2024. május 15., szerda

Megoldódott!

Rendeződött a Zentai Magyar Kamaraszínház színészeinek és többi dolgozójának munkaviszonya

A Zentai Magyar Kamaraszínház története 2008-ban kezdődött, amikor csak, mint befogadó színház működött. 2013 elején született meg az az ötlet, hogy egy állandó társulattal gazdagodjon. Erre a feladatra az Újvidéki Művészeti Akadémia akkor végzős hallgatóit jelölték ki, akik az év októberében meg is kezdték a munkát.

– A színházakban évadokban gondolkodunk, amely kb. szeptembertől júniusig tart, azonban az önkormányzatoknak a költségvetései egy egész évre szólnak, tehát januártól decemberig – magyarázta Dévai Zoltán, a kamaraszínház igazgatója. – Mivel a 2013-ra vonatkozó költségvetés még 2012 végén elkészült, abba még nem volt betervezve az, hogy a következő évben ide kilenc új színész érkezik, akiknek állandó munkahelyet kell biztosítani. Akkor alkalmi munkáról szóló szerződést kötöttünk, a terv pedig az volt, hogy 2014. január elsejétől rendes munkaviszonyba állunk.

Azonban mielőtt ez megvalósulhatott volna, 2013 végén új törvényt hoztak, amellyel együtt életbe lépett a közszférán belüli létszámstop, tette hozzá Dévai. Két állandó munkatársa volt akkor a színháznak, a színészek és a többi alkalmazott pedig alkalmi, úgymond tiszteletdíjas, szerződéssel dolgozott, amelynek értelmében ugyan volt betegbiztosításuk, de a munkaéveiket nem vették számításba. Az igazgató hangsúlyozta, hogy az előző vezetés is nagyon sokat dolgozott már azon, hogy megoldják ezt a problémát, és mihamarabb rendes munkaszerződést kaphassanak a kamaraszínház munkatársai.

– Ezt a gondot mi, az új vezetőség is igyekeztünk mihamarabb megoldani. Több kérvényt is küldtünk az illetékes minisztériumhoz, és úgy néz ki, hogy jó helyre kerültek, elértek azokhoz, akikhez kell, hiszen egyszer csak jött egy válaszlevél, hogy elfogadták. E szerint a határozat szerint azok a munkatársak, akik a Zentai Magyar Kamaraszínház berkein belül dolgoztak eddig is, és nem rendelkeztek állandó munkaviszonnyal, most határozatlan időre szóló munkaszerződést kaphattak – mondta.

Dévai megjegyezte, nem mehetnek el amellett, hogy eltelt már tíz év, amióta megalakult a társulat. A tagok élethelyzete megváltozott, családok alakultak, mindenki máshol tart már az életben, mint akkor, ezért ez az új szerződés anyagi, és egyben lelki biztonságot is nyújt akár a színészek, akár a többi munkatárs számára.

– Ennek a lehetőségnek köszönhetően a Zentai Magyar Kamaraszínházban jelenleg öt színész dolgozik, egy fény- és egy hangtechnikus, illetve az irodában tevékenykedik a művészeti vezető, a gazdaságügyi munkatárs és a művészeti titkár, valamint jómagam, mint igazgató – magyarázta az igazgató.

A társulat gőzerővel dolgozik a legújabb bemutatóján, amelyet a tervek szerint januártól láthat a közönség, emellett a közelmúltban elindított tIszapArt-estek rendezvénysorozatuk is nagy népszerűségnek örvend.

Nyitókép: A Zentai Magyar Kamaraszínház színészeinek már régóta húzódott a munkaviszonyukkal kapcsolatos probléma (a felvétel egy korábbi előadás alkalmával készült), fotó: Gergely Árpád