2024. május 9., csütörtök

Erő meríthető belőlük

Lezajlott a Himnusz és Szózat szavalóverseny – A díjazottak névsora

Immár 25. alkalommal szervezte meg szombaton a Himnusz és Szózat szavalóversenyt Szabadkán az Észak-bácskai Magyar pedagógusok Egyesülete. A megmérettetés Kárpát-medencei jellegű, és ez évtől az általános iskolás és középiskolás szavalók mellett egyetemi hallgatók, illetve felnőttek is jelentkezhettek. A hatvan versenyző Vajdaság számos településéről, illetve Magyarországról és Felvidékről érkezett, és fele-fele arányban választották Kölcsey Himnuszát, illetve Vörösmarty Szózatát. De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke azt emelte ki, hogy a XXI. században is erő meríthető e két költeményből. Mivel Kölcsey 200 évvel ezelőtt fejezte be, véglegesítette a Himnusz kéziratát, ezért a költőről, illetve e költeményéről dr. Havas Judit, az ELTE tanára, előadóművész, Borsity Hornyák Erika szabadkai tanár, a Himnusz megzenésítéséről Stachó László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára tartott előadást.

Máté Péter Hazám című szerzeményét a megnyitón Németh Nemes Aranka énekelte el Németh György zongorakíséretével.

A Himnuszt szavalók előadását dr. Havas Judit, Fehér Anna színművész és dr. Némedi Imre egyetemi tanár, versmondó értékelte, a Szózat esetében pedig a dr. Hózsa Éva ny. egyetemi tanár, Ágoston Pribilla Valéria ny. tanár és Hajvert Ákos versmondó, pedagógus döntött a helyezésekről.

Azok közül, akik a Himnuszt választották, az általános iskolások kategóriájában az első helyezett Benák Lúcia, a szabadkai Október 10. Általános Iskola tanulója lett. A második helyezést Bukovszky Borbála, a komáromszentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda diákja szerezte meg, harmadik helyezésben pedig Becsei Bence, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója és Túrú Adrián, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola diákja részesült.

A középiskolások kategóriájában az első helyezést Kinyik Dániel, a rozsnyói Egészségügyi Középiskola növendéke szerezte meg, a második helyen Biacsi Natália, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja végzett, harmadik helyezett pedig Bicok Melissza, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója lett. Különdíjban Szép Benedek, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és Papp Albert, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulói részesültek.

Az egyetemisták kategóriájában első díjban Csernai Panna, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és Kerekes Zalán, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója részesült.

A Szózatot mondó versenyzők közül az általános iskolások kategóriájában az első helyet Harangozó Áron Álmos, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola tanulója érdemelte ki. A második helyen Szabó Vivien, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola növendéke végzett. A harmadik helyezett Herédi Vanda, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola és Vanger Gréta, a szabadkai Október 10. Általános Iskola tanulója lett. Különdíjban Füstös Emma, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola és Benik Róbert, a rozsnyói Református Iskolaközpont tanulója részesült.

A középiskolások kategóriájában Horvát Militicsi Viola, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és Miskolci Bálint, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium diákja szerezte meg az első helyezést. A másodikat Balog Dávid, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola dákja, a harmadikat pedig Bégány Zsombor, a Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója érdemelte ki.

Az egyetemisták kategóriájában Fekete Léna, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója és Kovács Orsolya, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatója is első helyezésben részesült.

Nyitókép: Dr. Havas Judit Kölcseyről szóló előadását tartja a verseny előtt, fotó: Buzás Brigitta, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar