2024. május 9., csütörtök

Csillagrege Muzslyán

A Csillagrege című könyv bemutatójával várták a Mikulást a bánáti gyerekek. A muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színháztermében szerda délután együtt játszottak, táncoltak és énekeltek dr. Balatoni Katalinnal, Magyarország köznevelési helyettes államtitkárával, a Csillagrege szerzőjével. A könyvbemutatót az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében tartották meg.
– Nagyon örülünk, hogy Balatoni Kata oktatáskutató illetve államtitkár-helyettes itt van, eljött és egy kellemes foglalkozást fog a gyermekek és a családok számára tartani. Fontosnak tartom, hogy a  szórványban is egy ilyen jellegű programot hozzunk a családok és a gyermekek számára. Hiszen az ünnep, a hagyományaink, azok az összetartás érzését erősítik, és a közösséget éltetik, mondta De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. 
A Csillagrege, Advent a Kárpát-medencében című kötet 2022-ben jelent meg, többéves kutatás eredményeként.
– Azt tapasztaltam, hogy nem igazán tudunk mit énekelni az adventi időszakban. És akkor elhatároztam, hogy majd nekikezdek egy gyűjtőmunkának. Éveken keresztül összegyűjtöttem olyan dalokat, mondókákat és köszöntőket, melyek az óvodás és kisiskolás korosztálynak kiválóan alkalmasak arra, hogy megismerjék advent szokásait, hagyományait. Nagyon fontos volt számomra, hogy ez szerte a Kárpát-medencéből töltekezzen, merítkezzen, hogy ebben is ki tudjuk fejezni összetartozásunkat, mondja a szerző.
A találkozón több mint ötven muzslyai és szentmihályi óvodás és kisiskolás vett részt a szüleikkel.

 

Nyitókép: Megtelt a Petőfi terme, fotó: Kecskés István