2024. május 12., vasárnap

Zajlik a zEtna Irodalmi Fesztivál Zentán

Az irodalom szerelmesei tartalmas beszélgetéseket hallhatnak a zentai Alkotóházban

Pénteken a második nappal folytatódott a zEtna XX. Irodalmi Fesztiválja a zentai Alkotóházban. A program délután 17 órakor kezdődött és Géber Lászlóval, a Vershamisító szerzőjével P. Nagy István beszélgetett, majd 18 órától Losoncz-Kelemen Emese kérdezte Antalovics Pétert a Magánbeszélgetés című kötetéről. A továbbiakban az Ágrólszakadtak kapcsán Smit Edit beszélgetett P. Nagy Istvánnal, végül pedig Bicskei Gabriellával és Sagmeister Peity Laurával, Radics Viktrória beszélgetett. Az eseményt ismételten Beszédes István, főszervező nyitotta meg és adott betekintést a napi programba.
A szervező elmondta, hogy a csütörtöki első nap nagyon izgalmasra sikerült és érdekes beszélgetéseknek lehettek szem és fültanúi a jelenlévők.
– Érdemes kiemelni, hogy Bakos Anita, képzőművész áttetsző, vizes képei borítják és csomagolják be mindazt, amit a szerzők és a moderátorok elmondanak a fesztiválon. A beszélgetések tartalmasak voltak és mindenkit érintő témák hangzottak el az este folyamán – mondta Beszédes István.
Az Alkotóházban a péntek este is szépszámban összejöttek az érdeklődők, akik némi frissítő mellett halgathatták az érdekesebbnél érdekesebb beszélgetéseket.
Antalovics Péter, író elmondta, hogy már többször is volt a zEtna Irodalmi Fesztiválon és mindig szívesen jár vissza.
 

Különböző köteteket mutatnak be a fesztivál idején, fotó: Gergely Árpád

Különböző köteteket mutatnak be a fesztivál idején, fotó: Gergely Árpád

– A vajdasági magyar irodalmi életben ez az egyik legfontosabb rendezvény és nagyon örülök, hogy újra itt lehetek Zentán. Idén a Magánbeszélgetés című kötetemmel érkeztem a fesztiválra, ami a harmadik verses kötetem. A kötet szerkesztőjével, Losoncz-Kelemen Emesével beszélgettem, akivel egy tartalmas és előremutató munka során alakítottuk ki a kéziratot. Ebben a könyvben is hasoló problémákkal és kérdéskörökkel foglalkozom, mint az előző kettőben. A nyelvezetemet a harmadik részben már letisztultabbnak érzem. Sikerült kigyomlálnom az elmúlt 3–4 évben azokat a hibákat, amelyeket az előző kéziratokban elkövettem. A kötetet a nyáron mutattam be először a Dombos Feszten és azóta több helyen is – mondta Antalovics Péter.
Az irodalmi fesztivál szombaton 17 órától folytatódik tovább a zentai Alkotóházban. A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Nyitókép: Antalovics Péter a könyvéről Losoncz-Kelemen Emesével beszélgetett, fotó: Gergely Árpád