2024. május 11., szombat

Tizenkét program a zEtna Irodalmi Fesztiválján

A háromnapos rendezvényen az irodalom mellett a képzőművészet és a zene is helyet kap

Csütörtökön este a zentai Alkotóházban elkezdődött a zEtna XX. Irodalmi Fesztiválja. A megnyitón a fesztivál főszervezője, Beszédes István, a friss kötete révén megidézte egykori kollégáját, Sinkovits Pétert. Ezt követően a fesztivál idei képzőművész-vendégével, Bakos Anitával Szarka Mándity Krisztina művészettörténész folytatott eszmecserét. A későbbiekben az Apátlanok című novelláskötet szerzőjével, Sándor Zoltánnal, Szögi Csaba költő beszélgetett, majd Vasagyi Máriával kisprózakötetéről Döme Szabolcs cserélt gondolatokat.
Beszédes István elmondta, hogy legrövidebben számokban lehetne összefoglalni az elmúlt húsz esztendőt. Ugyanis, a fesztiválnak 19 év alatt több mint 200 programja, 650 vendége, tíz és fél ezer látogatója, valamint 20 témája volt.
– Ezek a témák nem kötelezőek, hanem keretek, hívószavak. Idén az antropocén, a földtörténetünk legújabb időszaka a téma, ennek a kihívásai. Az irodalmat próbáljuk meg úgy szemlélni, mint az antropocén kor reagens anyagát. Egy olyan szellemi tartományt, amely válaszokat ad azokra a kérdésekre, amelyek mindegyikünket foglalkoztatnak e kor egyre többször aggasztó jelenségeivel kapcsolatban. Idén 12 programunk lesz, 10 íróvendégünk, egy képzőművészünk, aki képeivel egy ambientust ad az egész fesztiválnak, valamint a megszokott módon irodalommal kapcsolatos zenei műfajban mozgó zenekarok is fellépnek a fesztiválon – fogalmazott Beszédes István.
 

Gergely Árpád

Sándor Zoltán és Szögi Csaba az Apátlanok kötetről beszélgettek, fotó: Gergely Árpád

A főszervező rámutatott arra, hogy a fesztivál célja az elmúlt 20 év alatt nem változott. Hozzátette, hogy a zEtna egész tevékenysége, az elektronikus folyóirat, a könyvkiadás és a műhelyrendezvények is azt a célt szolgálják, hogy az irodalmat népszerűsítsék, illetve az írói munkát serkentsék.
– A fesztiválnak és a többi rendezvényünknek is ez a célja. A zEtna – magazin a vulkán alatt elérkezett a 24. évfolyamához. A maga módján ez a legrégebbi internetes irodalmi folyóirat a térségben. Hatalmas lehetőség volt 1999-ben, hogy kapcsolatot tudtunk teremteni egy internetes folyóiraton keresztül olyan szerzőkkel, akik itt éltek a szomszéd faluban és azokkal is, akik a határon túl voltak – tette hozzá Beszédes István.
Sándor Zoltán, az Apátlanok szerzője elmondta, hogy kötete a zEtna kiadó gondozásában jelent meg szeptemberben, melynek az alcíme Vallomások. Hozzátette, hogy mind a 14 novella elbeszélés, amely első személyben íródott.
– Eddig még nem jelent meg olyan kötetem, amelyben első személyben szólalnak meg a hősök, és ez egy kihívás volt a számomra is. Kihívás volt úgy megjelenítetni a történetet, hogy már maga az elbeszélő hősnek a szavajárása, a nyelvezete árulkodjon valamilyen szinten a személyiségéről. Meggyőződésem, hogy a karakterábrázolásnak az egyik módja pont az, ahogyan megszólal egy hős a saját nyelvén, a saját szófordulataival, hiszen ezzel már sokat elárul magáról. A kötetben változatosak a történetek, de valamilyen szinten mindegyikben megtalálható az erőszak, történelmi kontextusban, a politikai történések hogyan hatnak ki a kisember mindennapjaira, aztán az erőszak a mindennapokban, a családon belüli erőszak, az erőszak az iskolában stb. Az erőszak az a fonál, amely végighalad a köteten – mondta Sándor Zoltán.
A rendezvény szombaton 17 órától folytatódik a zentai Alkotóházban.

Nyitókép: Gergely Árpád