2024. május 12., vasárnap

In memoriam: Ábrahám Irén színművésznő

Búcsúztatója szombaton, november 11-én lesz az újvidéki Városi temetőben

Életének 74. évében elhunyt Ábrahám Irén színművésznő. Majdányon született 1949-ben. A magyarkanizsai Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. Színészi oklevelét 1975-ben kapta meg Marosvásárhelyen, a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán. Diplomás színésznőként is először Szabadkára szerződött. Majd 1977-től az Újvidéki Színház társulatának színművésznője volt. Vendégként többször fellépett a Tanyaszínház előadásain is. Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad alapítótagja, melynek nyolc évig vezetője volt. Tanítással és rendezéssel is foglalkozott, valamint filmekben is szerepelt.

Harminchat évnyi munka után, 2013-ban nyugdíjba vonult az Újvidéki Színházból.

A művésznő 2008-ban Góli Kornélia: Orfeum című művében

A művésznő 2008-ban Góli Kornélia: Orfeum című művében

Számos alakítása máig élénken él a nézők emlékezetében, a teljesség igénye nélkül ezek közül néhány: ő volt Zilia Duca Heltai Néma Leventéjében, játszott a legendás Csehov-trilógiában, de ő volt Lysistrate, Karnyóné, Kurázsi mama, Giza a Macskajátékban… Utolsó szerepe Ingmar Bergman műve alapján készült Fanny és Alexander című előadásban Fanny alakjának megformálása volt.

Kisvárdán, a Határn Túli Magyar Színházak Fesztiválján 2006-ban életmű-díjban részesült.

Az Újvidéki Színház közleménye szerint Ábrahám Irén búcsúztatójára szombaton, november 11-én, 12.00 órakor kerül sor az újvidéki Városi temetőben.

Nyitókép: Ábrahám Irén (1949-2023), fotó: Újvidéki Színház