2024. május 9., csütörtök

Digitális kiállítás Petőfiről

A Szerb Matica Könyvtár a költőről készült festményeket, műveit és a róla szóló szakirodalmat mutatja be

A Szerb Matica Könyvtárában havi rendszerességgel rendeznek kiállításokat egy-egy kiemelkedő hazai vagy külföldi irodalmi, történelmi, könyv- illetve folyóirat-történeti jubileumának kapcsán.

2011 óta azonban már nem hagyományosan, könyvtárolókban mutatják be a kiválasztott könyveket, folyóiratokat, hanem elektronikus formában PowerPoint-prezentációban teszik elérhetővé a digitális fájlokat a könyvtár honlapján.

Idén, a sorrendben tizenötödik virtuális tárlatot Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendezték meg. A kiállítás tegnaptól tekinthető meg www.bms.rs oldalon, ahonnan PDF-formátumban le is tölthető. A kiállítást Heinermann Péter nyugalmazott könyvtáros, Irena Zečević és Tamara Malešev, a Szerb Matica Könyvtárának munkatársai készítették el.

– A nagy költőről készült festményeket, műveinek beszkennelt borítólapjait és a róla szóló szakirodalom válogatott bibliográfiáját mutatjuk be. A kiválasztott magyar, szerb és más nyelvű könyvek, valamint az eredeti és lefordított Petőfi-verseket tartalmazó folyóiratok, illetve hírlapok a Szerb Matica Könyvtárának állományából származnak. A fényképeket az intézmény könyvtárának tulajdonában levő illusztrált kötetekből szkenneltük be, illetve a világhálóról töltöttük le – mondta Heinermann Péter, aki kiemelte, a kiállítás alapvető célja, hogy bemutassa, milyen művek vannak Petőfitől a Szerb Matica Könyvtárában, és ezzel felkeltse a könyvtárhasználók érdeklődését, és könyvkölcsönzésre, kutatásra serkentse őket.

Irena Zečević azt hangsúlyozta, hogy Petőfi Sándor rövid, de gazdag életet élt.

– A költő irodalmi kreativitását mutatjuk be születésétől a politikai szerepvállalásáig. A prezentáció 134 diakockából áll össze. A Petőfi életéből származó képeket pedig magyarázó szöveg is kíséri. Azt gondolom, hogy a kiállítás iránt érdeklődők megismerkedhetnek Petőfi életével és munkásságával, ezenfelül pedig találhatnak olyan érdekességeket is, amelyeket eddig nem ismertek – véli Irena Zečević.

Tamara Malešev, a kiállítás harmadik szerzője hozzátette, hogy a költő születésének 200. évfordulója alkalmából a Szerbiai Posta Petőfit ábrázoló bélyeget bocsátott ki, amit szintén felhasználtak a kiállítás során.

A kiállítás november 19-éig tekinthető meg.

 

Nyitókép: Irena Zečević, Heinermann Péter és Tamara Malešev, fotó: Kasza Jennifer