2024. május 16., csütörtök

Játékos nyelvészkedés és vetélkedés

Adán két nyelvi vetélkedőt rendeztek a kisdiákoknak a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon

A Szarvas-napokon pénteken tartották meg az általános iskolák 4. és 7. osztályos tanulói számára a játékos nyelvi vetélkedőket az adai Cseh Károly Általános Iskolában és a helyi színházteremben. Az adai Cseh Károly és moholi Novak Radonić Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak megrendezett versenyen tízen vettek részt Polyák Szollár Anna magyartanár vezetésével. A nyelvi vetélkedő díjazottjai: 1. Kaszás Boglárka, 2. Jasztrebinác Zsanett, 3. Koós Miléna és Lehócki Eliza. Különdíjban Bilicki Hédi részesült.

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület már hosszú évek óta rendszeresen megszervezi Adán a 7. osztályos diákok játékos nyelvi vetélkedőjét, amelyre az idén huszonnyolc diák nevezett be tíz általános iskolából Szerbiából és Romániából. A Cseh Károly iskolában megrendezett írásbeli elődöntőt követően a tizenöt legeredményesebb versenyző került be a szóbeli döntőbe, amelyet Szűcs Budai Engelbert magyartanár irányításával a színházteremben bonyolítottak le. A vetélkedő legeredményesebb versenyzői: 1. Ferenci Orsolya 135 pont (óbecsei Petőfi Sándor Á. I.), 2. Csapó Szintia 94 pont (óbecsei Samu Mihály Á. I.), 3. Lakó Tímea 93 pont (Marosvásárhely).

A játékos nyelvi vetélkedő döntője után Hodik Péter Krisztina, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke a színházteremben kihirdette az egyesület nyelvészeti esszépályázatának végeredményét az általános iskolások kategóriájában, amelyet Édes anyanyelvünk címen tettek közzé. Az első díjat megosztva érdemelt ki Katona Kitti (adai Cseh Károly Á. I.) és Gondos Réka (óbecsei Petőfi Sándor Á. I.), Nagy Lóránd (óbecsei Samu Mihály Á. I.) kapta a második díjat, Szabó Szabados Kristóf (zentai Thurzó Lajos Á. I.) vehette át a harmadik díjat.

A rendezvénysorozat pénteki programja A Dalnok és a Költő című koncerttel zárul az adai községháza tanácstermében. A nyelvművelő napok szombaton 9.30-kor kiállításmegnyitóval folytatódik a könyvtár kiállítótermében, majd 10 órától koszorúzási ünnepséggel Szarvas Gábor adai mellszobránál. A rendezvénysorozat 10.30-kor az adai községháza tanácstermében tudományos tanácskozással zárul, ami egyben akkreditált tanári továbbképzés is hazai és anyaországi előadók közreműködésével.

Nyitókép: A 7. osztályos tanulók versenyének döntője az adai színházteremben, fotó: Csincsik Zsolt