2024. május 10., péntek

Álom és valóság közt

A Siflis Anna rendezésében készült, Az Iglic című előadást mutatja be a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Misztikus világba invitálja a közönséget a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata szeptember ötödikén, amikor a Caryl Churchill műve alapján, Siflis Anna rendezésében készült Az Iglic című produkciót mutatják be. A darabot Hamvai Kornél fordította magyarra. Az Iglic szerepében G. Erdélyi Herminát láthatjuk, Josie-t Grgić Nikoletta játssza, akit majd a továbbiakban egy ponton a szülési szabadságról visszatérő Pámer Csilla vált fel, Lily-t Dedovity Tomity Dina alakítja, a szellemeket pedig Csernik Árpád, Nyári Ákos és Ricz Ármin jeleníti meg. A bemutató Szabadka város napjához kötődik, ennélfogva ingyenes a megtekintetése, a helyfoglalás viszont szükséges.

A sajtótájékoztatón Igor Lerić, a Szabadkai Népszínház igazgatói asszisztense azt emelte ki, hogy egy igazán fiatalos előadást láthatunk majd a szabadkai születésű Siflis Anna rendezésében, aki nemrég fejezte be egyetemi tanulmányait Budapesten, rendezői szakon, és ez az első nagyobb színházi rendezése. Az előadás alkotócsapatában is több fiatal található, fiatal színészek is játszanak benne, a közönségnek pedig ezzel az előadással fog bemutatkozni Ricz Ármin, a társulat új tagja.

Körmöci Petronella, a Magyar Társulat művészeti vezetője azt hangsúlyozta, hogy a premier egyben egy ősbemutató is lesz, hiszen Szerbiában még nem állították színpadra Az Iglicet, és Magyarországon se nagyon játszották, mivel egy friss, kortárs műről van szó:

– Az Iglic képi és nyelvi világa már első olvasásra magával ragadott, különleges a nyelvezete, a történetében a hétköznapi és egyfajta mesebeli misztikus világ keveredik, néhol össze is fonódik. Külön rejtélyt okoz, hogy melyik térben mi zajlik és ettől még izgalmasabb lesz. Az előadás Iglicről szól, aki magányos, de egyedül van Josie és Lily, a két kamaszlány is. Az Iglic sorsa velük kapcsolódik össze, ő lesz az őrangyaluk, ártó szellemük, a barátjuk, a halálos ellenségük, ezer alakban kíséri és kísérti őket, kapaszkodik beléjük, és nem akar mást, csak játszani, szeretve lenni és élni. Az Iglic tulajdonképpen a folytatását jelenti az Újvilág című előadásunkkal elindított sorozatnak, amely a fiatalokat célozza meg és a fiatalokat érintő problémákat taglalja, de megszólít más korosztályokat is – mondta Körmöci Petronella.

Siflis Anna nem ismeretlen a szabadkai színházi körökben, gyerekként a Népkör MMK Fabula Rasa színjátszócsoport tagja volt és a színházak gyakori látogatója:

– Nagyon jó itt kezdeni a pályát, azok közt, akiket már ismerek, és akikkel közösen kezdtünk el színházzal is foglalkozni. Grgić Nikolettával, Dedovity Tomity Dinával és Nyári Ákossal együtt jártunk a színjátszó csoportba, és ezért ez egy izgalmas találkozás volt a számunkra. Az Iglic készítése egyébként is egy nagyon izgalmas folyamat volt, mert meg kellett találni, hogyan kapcsolódik a mű a színházi világhoz, és ez egyben a színház és a való világ találkozását is jelenti. Ebből kiindulva próbáltuk megragadni az ún. Iglic jelenséget is, hogy ki ez a lény. A zenével is játszunk, a színház eszközeivel élve próbáljuk még inkább előhívni az Iglic varázsosságát – hallottuk Siflis Annától.
G. Erdélyi Hermina elmondása szerint Az Iglic minden szempontból egy igen különleges mű:

– A darab nyelvezete nagyon furcsa, tükörfordításban nem is működne, csakis költői szintű megközelítéssel, így nagyon érdekes nyelvi bravúrokat is tartalmaz. A dramaturgia is izgalmas, mert nem lineáris, és a történet a nézőt is bevonja, mármint olyan szempontból, hogy szükség lehet a képzelőerejére, de ebben persze mi is segítünk. Nekem ez az egész olyan, mint egy horrormese, vagy egy pszichothriller-mese, de mindenképpen mese, miközben 21. századi, mondhatni urbánus problémákat taglal – fejtette ki G. Erdélyi Hermina.

Az előadás dramaturgja Oláh Tamás, jelmez- és díszlettervezője Molnár Anna, a zeneszerzője Szászi Petra, a fényterv pedig Majoros Róbert munkája. Az Iglic repríze szeptember hetedikén lesz.

Ahogyan azt még Körmöci Petronellától megtudhattuk, Az Igliccel együtt, az új évadban tíz előadásuk lesz repertoáron, és igazán változatos repertoárról van szó, amelyben megtalálhatók zenés produkciók, vígjátékok, drámák, kortárs és klasszikus művek egyaránt.