2024. május 10., péntek

Örökségünk megóvása

A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet napját ünnepelték Újvidéken

A péterváradi székhelyű Tartományi Műemlékvédelmi Intézetet 1951. január 9-én alapították, azzal a céllal, hogy gondot viseljen a vajdaság területén és a határon túl található műemlékekről. Fennállásának 72. évfordulóját ünnepelték tegnap az újvidéki Svilara kulturális állomás épületében.

– Igyekszünk fejlődni azáltal, hogy bevezetjük a műemlékek megóvásának legkorszerszerű módszereit, és a legfejlettebb kutatási technikákat használjuk. Az elmúlt években kiemelkedő eredményeket értünk el mind az építészet, mind a festészet resturációs és konzervációs folyamataival, például a Hilandar-kolostor esetében. Számos vajdasági településen tevékenykedtünk, például Zomborban, Apatinban és Kúlán. Kiemelném az intézet fennhatósága alá tartozó bácsi várat, ahol a szakembereink folyamatos állagmegóvási munkálatokat végeznek, valamint az újvidéki Svilara, egykori festőüzem felújítását és kulturális állomássá való alakítását. A munkánkat próbáljuk minél közelebb hozni a nyilvánossághoz, ezért a restaurációs és konzervációs folyamatokról videók is készülnek, amelyek megtekinthetőek az internetes platformokon – mondta dr. Slavica Vujović, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet építészmérnök-konzervátora és architektonikai osztályának a vezetője.

Az ünnepségen bemutatták az elmúlt időszakban elért eredményeket (Fotó: Albert Éva)

Az ünnepségen bemutatták az elmúlt időszakban elért eredményeket (Fotó: Albert Éva)

A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet nagy hangsúlyt fektet az edukatív tevékenységekre is. Az intézet munkájához tartozik továbbá a művészeti, alkotói és szellemi értékekek megőrzése. Az eredmények bemutatásának egyik módja az Anyagok Vajdaság kulturális műemlékeinek tanulmányozásához (Građa za proučavanje spomenika kulture Vojvodine) című szakmai folyóirat, amely az intézet ad ki. Az ünnepségen dr. Bogdan Janjušević, s folyóirat szerkesztője és Vladimir Barović, recenzens ismertette a legújabb, 35. számot.

Nyitókép: Az ünnepségen bemutatták az elmúlt időszakban elért eredményeket (Fotó: Albert Éva)