2024. május 31., péntek

Véget ér egy álom

Január 10-én a budapesti Millenárison bezárul az Álmok Álmodói 20 kiállítás

Tavaly február15-én tárta ki kapuit a budapesti Millenárison az Álmok Álmodói 20 címet viselő, világhírű magyar innovációkat bemutató kiállítás, amelyet még írásunk születésének a pillanatától hat napig, január 10-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezt követően viszont a szervezők kénytelenek elbontani a kiállításterületet, amelynek bejárása az 1,5 kilométeres távon akár egy délutánt is igénybe vehet a látogatók számára.

A nagyszabású kiállítás tervezése még 2021-ben, a koronavírus-járvány időszakában kezdődött.

A 6000 négyzetméteres kiállítási területen 600 feltaláló 200 találmánya tekinthető meg még egy rövid ideig installációk, videók és digitális prezentációk a mobilitás, az orvoslás és élettudományok, agrár- és tértudomány, ipar és energia, informatika, kommunikáció terén mutatja be a magyar innovációkat közöttük többek között a golyóstoll, Rubik kocka és a Ford T – modell „szentháromságát”, illetve azt, hogy ezek mellett, milyen egyéb technikai vagy épp orvostudományi fejlesztésekben érhető még tetten a magyar leleményesség. Ami a Millenáris egykori Ganz-üzemcsarnokában nem csupán a kiállított tárgyakban és bemutatott kutatási eredményekben, hanem magában a tárlat belsőépítészeti ötleteiben is visszatükröződik.

Példának okán a különböző, magyarok által feltalált, továbbfejlesztett gyógyszereket és hatóanyagokat egy hatalmas gyógyszerdoboz formájában tekintheti meg a közönség, amiben a pirulákban rejtették el olvashatóan egy-egy magyar fejlesztésű gyógyszer elnevezését.