2024. május 15., szerda

A múltból a jelenbe, onnan a jövőbe

Projektzáró rendezvényt tartott a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület

Másfél éve kezdődött el a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület és a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület HandCraft című projektuma, amely egyebek közt számos nagyszabású rendezvényt, fesztiválokat, táborokat, műhelymunkákat foglalt magába, úgy Szabadkán, mint Deszken. A projektzárás alkalmából, a karácsonyra való hangolódás jegyében, szombaton kézműves foglalkozásra várták a Talentum székházába a gyerekeket, akik megismerkedhettek a nemezeléssel, csuhéból készíthettek babát és mézeskalácsot díszíthettek. Ahogyan azt Brezovszki Rolandtól, a Talentum művészeti vezetőjétől hallhattuk, a projekt célja a múlt értékeinek a mába és a jövőbe való átmentése volt:

– Minden rendezvényünk erre irányult. Ez a foglalkozás is, hiszen a különféle készen vásárolható, műanyag díszek helyett, az otthonokba azok a díszek kerülnek fel a karácsonyfára, amiket a gyerekek saját maguk készítettek el. A két egyesület virágzó együttműködést alakított ki, folyamatosan eljártunk egymás rendezvényeire és ily módon még nagyobb hangsúlyt fektettünk az értékeink átmentésére, nem mellékesen pedig a turizmus fejlesztéséhez is hozzájárultunk. Nagy öröm számunkra, hogy a projekt által a deszkiek az oktatás-nevelés terén is megvalósíthatták elképzeléseiket, mi pedig a gyerekeknek népviseleteket varrhattunk, amelyeknek a szakmai körökben is csodájára járnak – hallottuk Brezovszki Rolandtól.

Molnár Edvárd

Így készültek a karácsonyi díszek a Talentumban (Fotó: Molnár Edvárd)

Az eredményes együttműködésről Dormány Gábor projektmenedzsert is kérdeztük:

– Sok gyereket, fiatalt sikerült bevonni a kézműves alkotómunkába, úgy Deszken, mint Szabadkán, és erre nagyon büszkék vagyunk. A projektet, számos másik közül, európai szinten is díjazták, így számunkra ez egy bizonyíték, hogy értékelik azt a munkát, amit a két egyesület megvalósított. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki a törekvéseinket bármilyen módon segítette, és reménykedünk a folytatásban – mondta Dormány Gábor.

Nyitókép: Molnár Edvárd