2024. május 9., csütörtök

Ismert nők a tudomány és a kultúra területén

Befejeződött a határon átívelő projekt, amelynek egyik hozadéka egy új turisztikai útvonal

Sajtótájékoztatót tartottak pénteken Újvidéken, az Ismert nők a tudomány és kultúra területén elnevezésű program befejezése alkalmából – amely az Interreg IPA CBC Magyarország – Szerbia projekt keretében valósult meg, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a határ menti régióban tevékenykedő sikeres nők örökségét.

A programmal új turisztikai útvonalat hoztak létre, ezzel összekötve a vajdasági, illetve magyarországi városokat. Az út Újvidéken indult, majd Zomborban és Szabadkán folytatódott. A magyarországi úticélok pedig Makó, Kecskemét és Szeged voltak.

– Az Újvidéki Városi Múzeum ezáltal lehetőséget kapott arra, hogy bemutasson egy szerbiai, a kultúra és a tudomány terén elismert nőt. Mileva Marić Einsteinről szerveztünk kiállítást. Mivel Újvidék nyitotta meg a programot, a legmagasabb színvonalra törekedtünk, hogy az emberek kedvet kapjanak hozzá, hogy bejárják az egész útvonalat. A kiállítás az érzelmekre koncentrált, ezzel is közelebb hozva mindenkihez a témát – hangsúlyozta Atila Hornok, az Újvidéki Városi Múzeum projektmenedzsere.

A konferenciát a Külföldi művészetek gyűjteményének épületében tartották (Fotó: Albert Éva)

A konferenciát a Külföldi művészetek gyűjteményének épületében tartották (Fotó: Albert Éva)

Az újvidéki stúdiót és a program stratégiai tervdokumentációt az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karának Földrajzi és Idegenforgalmi Tanszéke dolgozta ki.

– A program keretében két stúdió jött létre, egy Magyarországon, és egy Újvidéken. Elsősorban a turisztikai útvonal telefonos applikációján dolgoztunk, valamint elkészítettük a program stratégiai tervdokumentációját, amely azon kívül, hogy bemutatja a turisztikai útvonalat, segítséget nyújt abban, hogyan kellene kezelni ezt, hogyan kellene népszerűsíteni – mondta Sanja Kovačić, a tanszék képviselője. Az útvonal népszerűsítését egy közös „branding platform" is támogatja, amely hozzájárul ahhoz, hogy fennmaradhasson a projekt befejezése után is.

Nyitókép: A konferenciát a Külföldi művészetek gyűjteményének épületében tartották (Fotó: Albert Éva)