2024. május 9., csütörtök

Női sorsokról, más szemszögből

Öt színház mutatkozik be a hétfőn záruló Synergy fesztiválon

Csütörtök este hivatalosan megnyitották a Nyelvi Kisebbségi Színházak 5. Nemzetközi Fesztiválját az Újvidéki Színházban. A Synergy keretében olyan előadásokat láthat a közönség, amelyek kisebbségi kérdésekkel foglalkoznak. Idén az ötnapos rendezvényen öt európai színház mutatkozik be. A fellépők Bukarestből, Gyergyószentmiklósról, Belgrádból, Budapestről, illetve Zágrábból érkeztek/érkeznek.

A fesztivált Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója nyitotta meg.

– Hat évvel ezelőtt, amikor elindítottuk ezt a kezdeményezést – Újvidék város jelentős támogatása mellett –, számos kritikával, tiltakozással és ellenállással is szembesültünk. Szerbiában rengeteg fesztivál van, ezért sokan feltették a kérdést, vajon a kisebbségi színház mivel tud többet mondani a minket körülvevő valóságról, mint a hagyományos és tekintélyes színházak. A Synergy azonban már a második évadában megmutatta, hogy a kisebbség fogalmát nem csak etnikai és nyelvi kisebbséghez tartozásként fogja fel, hanem az egész részeként – emelte ki az színházigazgató.

A fesztiválon látható előadások különböző, kevésbé látható, de mindenütt jelenlévő kérdésekkel foglalkoznak. A színészek hol tragikusan, hol melankolikusan, sokszor önironikusan és komikusan élik meg kisebbségi helyzetüket.

Az idei fesztivál a nőket helyezi a vizsgálódás középpontjába. Különösképpen azt a nőt, aki különböző diszkriminációt és elnyomást kell, hogy elszenvedjen, akár a társadalomban, akár a családban. Az öt produkcióból három igazából a női sorsról beszél, mint anya, szerető és feleség sorsáról – tette hozzá Venczel Valentin.

A fesztivál idén is humanitárius jellegű. Az előadások ingyenesen látogathatók, a nézők önkéntes adománnyal támogathatják az újvidéki Biztonságos Női Házat. A megnyitó ünnepségen Nada Padejski Šekerović, a menedékház vezetője is felszólalt.

– Köszönjük, hogy az Újvidéki Színház idén a közösség sérülékeny tagjaira, vagyis a nőkre és a gyermekekre, a családon belüli erőszak áldozataira fókuszál. A nők a nemi alapú megkülönböztetés áldozatai. Az erőszak a nemi sztereotípiákon, a diszkrimináción alapul. A színház az, amelyik képes lebontani a nők elleni erőszak alapját képező sztereotípiákat, és más módon eljuttatni a polgárokhoz. Fontos, hogy együtt próbáljuk meg megtörni az erőszak alapját képező mítoszokat és sztereotípiákat, ezúttal a színházon, mint kommunikációs csatornán keresztül – mondta.

A fesztivál első napján a bukaresti Giuvlipen Színház társulata lépett színpadra. A színészek Gabrijel Sandu rendezővel közösen egy merész és innovatív előadást hoztak létre. Előadásuk során azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak a mikrotraumák a későbbi életünkre és reakcióinkra. Arra keresték a választ, hogy a felnőttek korai traumái hogyan határozzák meg az intimitásról és az élvezetről alkotott felfogásukat.

Jelenet a bukaresti előadásból (Fotó: Ótos András)

Jelenet a bukaresti előadásból (Fotó: Ótos András)

Az előadás előtt egy kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. A Kisebbségi Színházteremtés Vajdaságban című tárlat, amely vajdaság színházait mutatja be, a Vajdasági Színházi Múzeum szervezésében valósult meg.

 – A színházi kultúra és hagyomány a mai Vajdaság talaján nagyon sajátos, rendkívül gazdag, és hosszú múltra tekint vissza.  Ennek a hagyománynak a megteremtésében a régióban élő valamennyi etnikai közösség részt vett. A kiállítás révén igyekszünk bemutatni valamennyi vajdasági színházat – mondta Zoran Maksomović, a tárlat szerzője.

Az est zárásaként a székvárosi Duo Nomadico koncertjét élvezhette a közönség. Újvidék népszerű zenés duója orosz cigányrománcokkal kedveskedett a vendégeknek.

A fesztivál keretében szombat este  a gyergyószentmiklósi Figura Studió Színház mutatja be Káosz című előadását, amely  női problémákat dolgoz fel szellemesen és virtuóz módon. Vasárnap a Budapesti Gólem Színház Rossz zsidók című produkcióját tekintheti meg a közönség. Hétfőn, a fesztivál utolsó napján a zágrábi ITD Színház hozza el a Romano Nikolić által rendezett Bóra című előadást. A produkciót követően a KAL rock’n’roma koncertje zárja a rendezvényt.

Nyitókép: Jelenet a bukaresti előadásból (Fotó: Ótos András)