2024. május 13., hétfő
SYNERGY FESZTIVÁL, ÚJVIDÉK

Egyre szűkülő körök

A Koponyánk, körülbelül című produkciót láthatta az újvidéki közönség

A Synergy Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiváljának 0. napján, szerda este az Isteni Színjáték Társulat vendégelődását tekinthették meg az érdeklődők az Újvidéki Színházban. Verebes Ernő Koponyánk, körülbelül című darabját Kálló Béla állította színpadra. A mű Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül című regénye nyomán íródott. Az eredeti alkotásban Karinthy saját halálközeli élményével foglalkozik,

–Az a számvetés, ami abból a sorsdöntő rádöbbenésből fakad, hogy agytumora van, és ennek a túlélési lehetősége, valamint ennek egyfajta olyan humoral való ábrázolása, ami őt túlviszi a betegségen szolgált alapul ahhoz a narratívához, amit megpróbáltam Karinthy és a saját szövegeim alapján összeszőni – mondta Verebes Ernő az előadás bemutatója után.

A drámában mindössze két szereplő játszik, az egyik figura F, vagyis Karinthy Frigyes, a másik X, az őt mindig és mindenben kétségbe vonó karakter. Az előbbit Csizmadia Gergely, az utóbbit Boros Ádám játssza.

–Az egész történet kulcsa az átrendeződés, illetve áttértékelődés. Mindannyian járjuk a magunk kis betegségét, mert az egész élet gyakorlatilag egy önvizsgálat valaminek a tükrében. Karinthy szövege viszont ezt kellő humoral éli meg. Nem volt egyszerű olyan színpadi nyelvet találni amiből maga a történet meg tud szólalni.  Karinthy belső világát akartuk megjeleníteni, hogy valóban a kobonyájában történjenek meg az események – emelte ki a produkció rendezője.

Az előadás során a színészek egyre inkább szükülő körök felfestésével jelezték a betegséget.

Ótos András

Ótos András

– Amikor bemászunk a koponyánkba az a legfőbb kérdés, hogy aza a valami, amit mi börtönként élünk meg, mennyire átléphető. Valóságos börtön- e, vagy egy olyan aszociálódásnak a körülménye, ami útközben jött, és nem is tudunk róla. A történet során egyre szűkült a kör, egészen a betegségik. Nem lehetett már tovább szűkíteni, oda kellett jutni, hogy szembesüljünk vele. Ez a saját életünkben is így van. Az élet szembesít bennünket a gonddal, ami mindannyiunk életében jelen van valamilyen formában. Ha szembesülünk vele, akkor lehet, hogy egy megoldás azt adja, hogy ezek a körök eltörlődnek és már szabadabbban élhetünk – magyarázta Kálló Béla, az előadás rendezője.

A fesztivál keretében ma este 7 órától a belgrádi Heartfact A mi fiunk című előadását tekinthetik meg. A produkció egy család belső konfliktusait mutatja meg. Szombaton a gyergyószentmiklósi Figura Studió Színház mutatja be Káosz című előadását. A produkció női problémákat dolgoz fel szellemesen és virtuóz módon. Vasárnap a Budapesti Gólem Színház Rossz zsidók című előadását tekintheti meg a közönség. Hétfőn, a fesztivál utolsó napján a zágrábi Színház hozza el a Romano Nikolić által rendezett Bóra című produkciót. Az előadást követően a KAL rock’n’roma koncertje zárja a rendezvényt.

Az előadások ingyenesen látogathatók, a nézők önkéntes adománnyal támogathatják az újvidéki Biztonságos Női Házat.

Nyitókép: Ótos András