2024. május 13., hétfő
V. SYNERGY FESZTIVÁL

Négy országból érkeznek előadások

A Synergy, a Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiválja idén december 15–19. között zajlik Újvidéken. Ezt megelőzően a nulladik napon Verebes Ernő: Koponyánk, körülbelül című drámai látleletét láthatja a közönség ma este 7 órakor az Újvidéki Színházban, Kálló Béla rendezésében.
Az V. Synergy fesztivál programja, a szervező, az Újvidéki Színház tájékoztatója alapján:
December 15., 19h, Újvidéki Színház, nagyterem:
Giuvlipen Theatre, Bukarest (RO), Mihaela Dragan: Trauma Kink. Rendező: Gabriel Sandu.
A bukaresti székhelyű roma feminista csapat személyes élményeken és traumákon alapuló előadása azt vizsgálja, milyen hatással vannak a mikrotraumák a későbbi életünkre és reakcióinkra.
December 15., 21h, klub
Duo Nomadico (SR) / fesztiválnyitó koncert.
Újvidék népszerű zenés duója orosz cigányrománcokkal kedveskedik a megnyitó vendégeinek.
December 16., 19h, nagyterem
Heartefact, Belgrád (SR), Patrik Lazić szerzői projektje: A mi fiunk. Rendező: Patrik Lazić.
Patrik Lazić fiatal rendező júniusban bemutatott lakásszínházi előadása egy család belső konfliktusait mutatja meg az LGBTQ-jogok mentén.
December 17., 19h, nagyterem
Figura Studió Színház, Gyergyószentmiklós (RO), Mika Myllyaho: Káosz. Rendező: Deli Szófia.

A fiatal Deli Szófia rendezése nőkkel foglalkozik, női problémákat dolgoz fel szellemesen és virtuóz módon, Romániában, magyarul.

December 18., 19h, nagyterem
Gólem Színház, Budapest (HU), Joshua Harmon: Rossz zsidók. Rendező: Borgula András.
A zsidó humor lényege az önirónia, és ebben a Broadway-sikerdarabban pont abból nincs hiány. A budapesti zsidó színház sikerelőadása, magyar nyelven.
December 19., 19h, nagyterem
Teatar ITD, Arterarij, Zagráb (HR), Romano Nikolić szerzői projektje: Bóra. Rendező: Romano Nikolić.
A többszörös Synergy-visszatérő Romano Nikolić ezúttal a menekültkérdést járja körül.
Majd 21 h, kisterem
KAL (SR), fesztiválzáró koncert
A KAL rock'n'roma koncertje szinte már járulékos hozzátartozója a Synergy fesztiválnak, ezúttal záróeseményként.
Az idei fesztiválnak humanitárius jellege lesz, ugyanis nem árusítanak belépőjegyeket, helyette egy dobozba helyezhetik pénzbeli adományaikat a látogatók. Az összegyűlt összeget ezt követően az újvidéki Biztonságos Női Háznak adományozzák.
Helyfoglalás: telefonon a 021/ 525-552 vagy a (9.00-14.00 óráig) 021 / 657-2526-os számokon.

Verebes Ernő: Koponyánk, körülbelül – drámai látlelet (Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül című regénye nyomán)

Az „Utazás..." Karinthy életre-halálra szóló kalandja saját valósága körül. Egy írói fej valósága, amiben igen furcsa dolgok történnek. (Tumor, vér-göb, szembesülés, betegségtudat, remény, stb.). De semmi baj: a nagy utazás során megszülető önismeret, ami a koponyából indul ki és oda is tér vissza néhány elegáns kör után, képes végteleníteni az amúgy végesnek ítélt életet. Az agytumor által előidézett új érzéki tapasztalatok, szomorúfűzről szállingózó szöszökként hullnak az író már-már kiásott sírjára, hogy aztán – halott híján – a temetés elmaradjon.
Nem egyszerű a nagybeteg dolga, ha egyszer csak valaki elkezdi előtte kikövezni a gyógyulás útját. Miféle remények hizlalják az újjászületés ritka élményét, és vajon a humor, mint testnedv, mennyiben segít a saját kórjával szembesülő szenvedőnek „életre váltania" a fatális belenyugvást?
A „karinthyság", számomra, leginkább egy kedélyállapot. Határtalan, minden hiúságtól mentes, szeretetteli létélmény. (Verebes Ernő)

Szereplők:

F –  Csizmadia Gergely, X –  Boros Ádám, koreográfus: Táborosi Margaréta, rendezőasszisztens, súgó, ügyelő: Ficsor Eszter. Rendezte: Kálló Béla – Jászai Mari-díjas.

Divine Comedy Company – Isteni Színjáték Társulat.