2024. május 17., péntek

Ladik Katalin Alföld-díjas

Az Alföld szerkesztősége idén is odaítélte három szerzőjének az Alföld-díjat. Ladik Katalin költő, performer, Ureczky Eszter irodalomtörténész és Mezei Gábor költő, szerkesztő, irodalomtörténész kapja idén a rangos kitüntetést.

Ladik Katalin a neoavantgárd által ihletett, több művészeti ágat átfogó életművéért és a folyóiratunkban közel félévszázadon át megjelent publikációiért;

Ureczky Eszter az angolszász kultúra, a biopolitika és a kultúrorvostan elkötelezett közvetítéséért, valamint az Alföld hasábjain és online felületén közölt tanulmányaiért és kritikáiért;

Mezei Gábor különös atmoszférájú versvilágának megteremtéséért, valamint a folyóiratban közölt korszerű, elméleti alapozottságú, szövegközeli elemzésekre épülő tanulmányaiért és bírálataiért részesül Alföld-díjban.

A díjakat az idén 51 éve alapított Debreceni Irodalmi Napokon, az Alföld-díjasok estjén adják át november 8-án 18.30-tól a Csokonai Forum Orfeum-termében, majd a díjazottak portrébeszélgetésen vesznek részt.

A díjátadó előtt, 16 órakor kezdődik A lektűr című tanácskozás: Milbacher Róbert (Egy régi vita mai tanulságairól: Jókai és Kemény kanonizációjának kettőssége – a népszerű és a rétegirodalom között) és Keserű József (A lektűrről) előadásaival indul a szakmai program, amelyet panelbeszélgetés követ – az előadók mellett Hansági Ágnes és Fodor Péter részvételével.