2024. május 9., csütörtök

Táncértékeink mozaikképe

A budapesti Duna Művészegyüttes is fellépett a szabadkai Interetno fesztiválon

A szabadkai Interetno fesztivál leglátványosabb részét a táncprodukciók nyújtják. Csütörtök este egy pazar táncos műsort láthatott a közönség a Népkör MMK-ban. A hivatásos táncosokból álló Duna Művészegyüttes, a Göncöl zenekar kíséretében, a Juhász Zsolt rendezésében készült Magyar Táncképek című előadást mutatta be. A produkció a Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek népzenei hagyományaiba enged betekintést, a színpadon egyebek közt mezőföldi, somogyi, székelyföldi és kalotaszegi táncok, valamint különböző vidékek pásztortáncai elevenedtek meg, de a táncosok egy-egy pillanatra úgymond hangulatképeket is felvillantottak a paraszti kultúrából, a régi paraszti életből.

Az előadás kapcsán Vincze Andreával, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének az elnökével, a Duna Művészeti Társaság programigazgatójával beszélgettünk.

Vincze Andrea az Interetno fesztiválon (Fotó: Lukács Melinda)

Vincze Andrea az Interetno fesztiválon (Fotó: Lukács Melinda)

Hogy érzik magát itt Szabadkán, az Interetno fesztiválon?

– Nagyon jól, gyönyörű a Városháza, a Zsolnay szökőkút, és remek a hangulat. Korábban felvételekről láttam, hogy milyen itt, és a nézők milyen jól szórakoznak, úgyhogy most örülök, hogy itt lehetünk.

Milyen műsorral érkezett a Duna Művészegyüttes?

– A táncosok Juhász Zsolttal a legszebb táncjeleneteikből állítottak össze egy előadást. Ha úgy tetszik, ez egy válogatásprodukció, valamikor a táncosok teljes létszámban vannak jelen a színpadon, valamikor pedig a figyelem egy-egy táncosra irányul. A Duna Művészegyüttes számos tematikus műsort készített, ezek jelenetei találkoznak ebben az összefogó produkcióban, amelyben a Kárpát-medence nagyon gazdag néptánchagyományaiból láthatunk példákat. Ezeket az ún. táncdarabokat egymáshoz illesztve alkottak meg egy igazán szép ívű előadást, amelyet kifejezetten fesztiválozáshoz igazítottak.

Hol mutatták be eddig a produkciót? Jártak vele a külhonban is?

– Játszották már a Duna Karneválon, a Magyar Táncszínházban, a Millenáris Parkban, elég sok helyen. Határon túl viszont nem igazán, Vajdaságban most mutatták be először. Az előadásban tizenkét pár táncol, őket hatfős zenekar kíséri, és itt van a kisegítőszemélyzet a jelmezszállításhoz, a pakoláshoz, továbbá a technikusok is, a hangosító, a világosító, és így tovább. Eléggé körülményes útra kelni egy ilyen előadással, busszal megyünk és teherautóval. Itt már nem az van, hogy mindenki húzza magával a kis bőröndjét, abba a viseletek sem férnének el. A népviseleteket ládákban szállítjuk, és tulajdonképpen egy táncosnak szüksége van egy egész ládára, mert mindenki többször öltözik át a produkció idején, mindegyik jelenet után.

Milyen kapcsolatban áll a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége a Népkörrel, illetve az Interetno fesztivállal?

– A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége 33 tagszervezetből áll, mondhatni azt is, hogy behálózzuk az egész országot, a Népkör MMK pedig az egyetlen határon túli tagunk. A Népkör nagyon aktív, jó az együttműködésünk és minden évben szervezünk találkozásokat, továbbképzéseket. Ilyenkor sok téma kerül terítékre, megvitatjuk például a folklórfesztiválok szerepét, a jelenét és a nehézségeit, tapasztalatokat cserélünk, próbálunk egymásnak segíteni. Persze olyan továbbképzéseink is vannak, amelyekre szakembereket hívunk meg, akik abban nyújthatnak segítséget, adhatnak tanácsokat, hogy a fesztiválok minél színvonalasabbak legyenek.

Lenyűgöző produkciót mutatott be a Duna Művészegyüttes (Fotó: Molnár Edvárd)

Lenyűgöző produkciót mutatott be a Duna Művészegyüttes (Fotó: Molnár Edvárd)

Tulajdonképpen mi a szövetség szerepe?

– Ez egy érdek-képviseleti szövetség, számunkra fontos összetartani a tagjainkat, alkalmat teremteni arra, hogy megismerjék egymást, megosszák egymással a tapasztalataikat, megvitassák a nehézségeket. Igyekszünk lehetőségeket nyújtani a kooperációra, az együttműködésre, tájékoztatásokat adunk a pályázatokról és nemzetközi kapcsolatokkal, összeköttetésekkel is próbáljuk őket segíteni. Például, ha egy külföldi táncegyüttes jelzi, hogy szeretne Magyarországon fellépni, akkor azt közvetítjük a tagjaink felé, de ugyanígy fordítva is. Ha egy fesztivál szívesen látná vendégül valamely ország táncegyüttesét, akkor megpróbálunk abban is segíteni.

Gondolom ez ebben az évtizedben egyre nehezebb. Először a Covid okozott nagy problémákat, most pedig mindenféle más nehézségekkel kell szembenézni...

– A Covid nagy hatással volt a mi munkánkra, a fellépőkre és a nézőkre is. A Covid elmúlt, de az új problémák szintén az egész világot érintik. Mostanában sokkal nehezebb utazni, az együtteseket utaztatni, mert az egekbe szálltak az árak. Emiatt megcsappant a külföldi vendégek részvételi száma a fesztiválokon. Ez nem csak az Interetnót érinti és nem is csak Magyarországot, hanem az egész világot. A tánccsoportok nem tudnak utazni, a fesztiválok pedig nem bírják őket fogadni. Ezért is fontos most megragadni minden kínálkozó alkalmat, amikor együtt lehetnek a tánccsoportok és a közönség.

Nyitókép: Molnár Edvárd