2024. május 9., csütörtök

Tízéves a Talentum Egyesület

Várják a néptánc iránt érdeklődőket – Új székházba költözik a szabadkai egyesület

A szabadkai Talentum Egyesület idén ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A visszatekintés során fotókat és videókat találtak, amelyek segítettek felidézni, hol is kezdték. Tíz éve, 2013. márciusában 13 táncost regisztráltak, akik közül négyen ma is segítik az egyesület munkáját. Az évek során folyamatosan bővült a tagság, ma 120-an vannak. Brezovszki Tamarával, a Talentum Egyesület elnökével beszélgettünk az idei tervekről.

Brezovszki Tamara (Fotó: Molnár Edvárd)

Brezovszki Tamara (Fotó: Molnár Edvárd)

– A tíz évvel ezelőtti gárdából ma is velünk van például Baráth Attila PR-os, Vas Endre és Vas Brezovszki Tímea, akik szakmailag segítik a csapatot, amely immár 120 főt számlál. Két állandó szakmunkatársunk van: Baranyi Annamária és Ledenyák Lea, és vannak vendégkoreográfusaink is, akik évente változnak. Tehát sok kollégánk van, akik tudásukkal, tapasztalatukkal erősítik a csapatot. Idén szerveztük meg a 11. táborunkat, melyet minden évben a horgosi Túrú-tanyán tartunk meg. Örülök, hogy megtaláltuk ezt a helyet, tökéletes a táborhoz: az infrastruktúrája, az elhelyezkedése, a várostól és zajtól távol van, de mégsem messze. Sok munka előzi meg a tábort, viszont ez a tizenegy év alatt sok tapasztalatot gyűjtöttünk, és tudjuk, hogyan kell megszervezni egy-egy rendezvényt. A szervezés mögött összeszokott csapat áll, mindenki tudja a feladatát. Oktatóink, koreográfusaink visszajáró vendégek. Németh Antal, Gál Kovács Nóra évek óta tanítanak a táborainkban. Megemlíteném Cseszák Korcsik Anikót, Cseszák Balázst, Józsa Tamást és Marosi Gerdát, akik szintén régóta oktatnak a nyári táborokban, illetve Hardi Klemm Katalin népi énekoktatót. Mindig vannak új arcok, sokszor frissítünk a csapaton – mondta Brezovszki Tamara, a Talentum Egyesület elnöke.
– Az egyik legnépszerűbb rendezvényünk a Palicsi Sokadalom, melyet idén tizedik alkalommal rendeztünk meg Palicson, a szecessziós épületek között, ahová évről évre egy kis régmúltat csempészünk be. Kicsit ötvözzük a hagyományt az újabb kultúrával, úgy gondolom, hogy jól megtaláljuk a közös hangot. Fontos programunk még a Gyermek és Ifjúsági Néptánc Szólóverseny, ahová Vajdaságból immár tizenegy éve érkeznek hozzánk résztvevők. Vajdaságban nem volt még olyan verseny, amikor nem a csoportos táncoláson van a hangsúly, hanem a szólótáncon. Itt a fiúk, férfiak tudnak megmutatkozni, illetve párban. Ez egy teljesen más felkészülési módot igényel az egyéntől, az oktatási módszer is különbözik a megszokottól. Ezzel az a célunk, hogy bekerüljünk a magyarországi körforgásba, és egy selejtező itt legyen Szabadkán, ahonnan majd a táncosaink eljuthatnak a magyarországi szólótáncversenyekre – emelte ki beszélgetőtársunk. 
A szabadkai egyesületnek több helyen volt már székhelye, sokat kinőttek és nem volt megfelelő számukra.
– Sok tervünk van az idei évre. Több helyet is bejártunk a városban, iskolák dísztermeiben és tornatermeiben tudtunk próbálni. Jelenleg az Ivan Goran Kovačić iskolában tartjuk a próbákat. Találtunk egy megfelelő helyszínt az új székhelyünkre, melyet a püspökségtől fogunk bérelni a Harambašić utcában. Azonban tőkére van szükségünk, hogy a padlózatot rendbe hozzuk és a fűtési gondokat megoldjuk. Ha ez sikerül, akkor meg tudjuk valósítani azokat a dolgokat, amiket évek óta tervezünk: előadásokat szeretnénk készíteni a tánc és a koreográfia mellett. Tavaly karácsonykor egy előadást készítettünk el, amire nagyon büszkék vagyunk, ugyanis minden próbánk más helyen volt, így nehéz volt kivitelezni a dolgot. Végül sikerült egy ötven perces előadást készítenünk, amelyben 110 személy szerepelt. Ha lesz egy székházunk, akkor könnyebben fel tudunk készülni az ilyen és ehhez hasonló előadásokra – tudtuk meg a jövőbeli terveket.

Az egyik legnépszerűbb rendezvényük a Palicsi Sokadalom

Az egyik legnépszerűbb rendezvényük a Palicsi Sokadalom

– Minden szeptemberben meghirdetjük a felvételit, óvodás és alsós korban ajánljuk a jelentkezést, hiszen az alapoknál a legjobb elkezdeni, de nem szoktunk visszautasítani senkit sem. Nálunk mindenki nagyon befogadó, a háromévestől egészen a huszonhárom évesig vannak táncosaink, tehát az óvódás-, az alsós- és az ifjúsági korosztály alkot egy egészet az egyesületünkben – tudtuk meg a jelentkezéshez szükséges dolgokat.
Az egyesület a Duhaj Zenekarral működik együtt, amely öt tagja a Talentum Egyesülethez tartozik, két tagja a Brezovszki házaspár gyermeke, hárman pedig az egyesület táncosai voltak, akik idővel zenészek lettek. 
– Bővíteni szeretnénk a csoportjainkat. A Duhaj Zenekar tagjai fiatal koruk ellenére elértek egy olyan szintet, hogy tudnának utánpótlás-képzésben gondolkodni, tehát el tudnánk indítani egy népzenei szekciót, illetve a népi ének csoportunkat is bővíteni szeretnénk. Nagyon régi vágyunk, hogy egy néptánc szenior csoportot indítsunk el, amit sokan kérnek tőlünk. Vannak olyan harminc, negyven, ötven, akár hatvanéves házaspárok és egyedülállóak, akik néptánccal szeretnének foglalkozni – tette hozzá Brezovszki Tamara.