2024. május 13., hétfő

Látványos fényjátékok, vizuális élmények

Az Árkon innen, bokron túl című előadást láthatta a közönség a Szabadkai Gyermekszínházban

Múlt héten bemutatták az Árkon innen, bokron túl című új magyar előadást a Szabadkai Gyermekszínházban, Ricz Ármin rendezésében. A produkciót a látványos fényjátékok és a vizuális élmények mellett a magyar népi motívumok és a néptánci elemek tették még egyedülállóbbá, lebilincselőbbé.

A rendező lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az előadás központi kérdésköre a felnőtté válás, melynek rögös útját járják körbe a szereplők a Csodaszarvas monda alapján.

– A szövegkönyv erőteljesen átdolgozódott, és egy aktualizált verziója készült el az előadáshoz, amit Hernyák Zsóka készített. A színészek egy kottaszerű mozgásrendszerben léteznek, amit néptáncelemekből építettünk fel. A szövegbe továbbá beemeltünk különböző lényeket is a magyar mitológiából, emellett az előadás zenei világa is népi motívumokból táplálkozik. Nem maradtunk maradéktalanul hűek a monda struktúrájához, hiszen egyfajta átdolgozáson esett át. Ha a felnőtté válás témaköréről beszélünk, megfigyelhetjük, hogy a Csodaszarvas monda is valahogy ezt dolgozza fel: a férfi útját az anyától a feleségig, mely során a csodaszarvas mutatja az utat – emelte ki Ricz Ármin, majd hozzátette, hogy az előadás valójában gyermekközönségnek készült, de szerinte a felnőtté válás sosem egy lezárt folyamat.

A színészek előadása lenyűgözte a közönséget (Fotó: Dér Dianna)

A színészek előadása lenyűgözte a közönséget (Fotó: Dér Dianna)

– Az ember életének különböző szegmenseibe újra és újra meg kell vívnia azt a csatát, hogy igazán felnőttként, éretten, átgondoltan tudjon létezni. Azt gondolom, hogy egy olyan korban élünk, ahol ezek a fajta sziklaszilárd rítusok, amik az embernek a felnőtté válását jelképezik, valahogy kikoptak az életünkből, és egyre nehezebb definiálni azt, hogy mikortól fogva számítunk  felnőttnek. Ebben a kérdéskörben egy nagyon erőteljes összevisszaság van bennünk. Az előadásunkban ezekre a kérdésekre mi nem válaszokat kerestünk, csak körüljártuk azokat a gondolatköröket, amik ehhez kapcsolódnak – mondta a rendező, aki, mint megtudtuk, nagyon élvezte a közös munkát a csapat minden tagjával.

– Azt mondhatom, hogy mindenki részéről nagyon kemény és kitartó munkát tapasztaltam – hallottuk a produkció rendezőjétől.

Ágyas Ádám, az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatója, az előadás egyik szereplője is elmondta a tapasztalatait:

– Ricz Ármin rendezővel már többször dolgoztam együtt, jól ismerjük már egymást. Az Árkon innen, bokron túl című darab próbafolyamatát nagyon szerettem. A próbafolyamat elején sokat beszélgettünk a felnőtté válás témájáról, és az eddigi tapasztalatainkról. Érdekes volt körbejárni egy kicsit, hogy mi hogyan éljük meg a felnőtté válást, az önállósodást, vagy meghallgatni, hogy az idősebb kollégáink miként vélekednek erről. Az előadásban nagyon sokat mozogtunk és táncoltunk, ezért elég jó kis edzésben volt részünk, de ettől függetlenül szerettem a pörgősségét, a humorát, az intenzitását, hiszen ezek azok a részek, amelyek fel tudják kelteni a gyerekek figyelmét.

Horváth Blanka, az előadás színésze is nagyon élvezte a munkafolyamatot.

– A produkcióban én egy mellékszereplő voltam, eléggé különös és összeválogatott szerepekkel. Nem volt egyszerű dolgom, sokfelé kellett koncentrálni. Az előadásban szinte az összes jelenet koreográfiára lett építve. Egyszerre kellett figyelnem a mozgásra, a beszédre, ami nem volt könnyű, de később valahogy elkezdett működni az egész, és a részletekbe elveszve észre sem veszi az ember, hogy kívülről mennyire tud varázsolni ez a precíz, kidolgozott koreográfiaszerű előadás – összegezte Horváth Blanka.

Nyitókép: A színészek előadása lenyűgözte a közönséget (Fotó: Dér Dianna)