2024. május 9., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Lúdas Matyi meghódította a nagybecskereki közönséget

A Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján pénteken lépett fel a Szabadkai Gyermekszínház társulata

Április 18-a és 25. között zajlik a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban. A szemlét 72. alkalommal rendezik meg és Nagybecskerek pedig a 26. alkalommal a házigazdája a rendezvénynek. Pénteken délelőtt a Szabadkai Gyermekszínház mutatta be a Lúdas Matyi című előadását, Hernyák György rendezésében.
A nagybecskereki és a környékbeli gyerekeknek nincs sűrűn alkalma arra, hogy magyar nyelvű színházi előadásokat látogassanak.
– A tanulóink különben is nagy örömmel utaznak. Azonban ma, hogy lehetőségük volt színházba jönni, ez külön élmény volt számukra. A huszonkét alsós tanulónknak és rajtuk kívül kilenc óvodásnak volt része ebben a nagy élményben, hogy színházban ilyen kiváló előadást lássanak, mint a Lúdas Matyi. A színészekkel, a jelmezekkel, a zenei aláfestéssel, a fényekkel, mindennel el vagyunk ragadtatva, hallottuk Pavlovics Kornélia szentmihályi osztálytanítótól. Az előadást a gyerekek a felnőttekkel együtt élvezték.

Ritka kép a becskereki színházból (Kecskés István felvételei)

Ritka kép a becskereki színházból (Kecskés István felvételei)

– Ez egy nagy élmény volt a gyerekek számára és az óvónők számára is. Sajnos a járvány időszakában nem volt lehetőségünk színházat látogatni. Számomra, meg gondolom, hogy a gyerekeknek is, az volt az érzésünk, hogy Jankovics Marcell rajzfilmjeinek képernyőn látott világa elevenedett meg, színpadon is meg tudtuk tapasztalni a magyar népmesék értékét – mondta Bodó Poturica Mária muzslyai óvónő. 

Mindig külön élmény a színészek számára is az ország legrégebbi színpadán játszani.
– Nagyon örülök, hogy itt játszhattunk. Nagyon élvezetes volt ez a játék számunkra. Hiszen ebben a gyönyörű teremben és a páholyokban ott bírtunk mászkálni, bujkálni, és egy olyan energiát kaptunk a közönségtől, amit otthon már ritkán kapunk – osztotta meg velünk élményét Gál Elvira, a Szabadkai Gyermekszínház színésznője. 
Mint ahogy a közönség, úgy a színészek is élvezték a játékot.
– Nagyon jólesett, ez egyébként nem túl gyakori, főleg Szabadkán igazán nem túl gyakran találkoztunk ilyesmivel, hogy nagyon sok felnőtt volt. Nagyon sokan elhozták gondolom a gyerekeiket. És volt még, ami nagyon jó érzéssel töltött el, hogy ők is nagyon hangosan nevettek és teljesen el tudták engedni magukat – mondta Varga Benjámin, az Újvidéki Művészeti Akadémia végzőse, aki Lúdas Matyi szerepében lépett a közönség elé.
A fiatal színészek egy sokszínű, pörgős, tömör, és minden korosztály számára élvezhető előadást nyújtottak a közönségnek.
– Egészen pengén ment, ahhoz képest, hogy azért elég régen játszottuk. Jól tettük, hogy lepróbáltuk előtte, mert tényleg rengeteg a mozgás, nagyon pontosnak kell lenni, hogy kijöjjenek ezek a poénok. A commedia dell' arte műfaján alapuló mozgásrendszer van az előadásban és azt azért nagyon karban kell tartani, hogy vállalható legyen – nyilatkozta Ágyas Ádám, az Újvidéki Művészeti Akadémia végzőse, aki Döbrögi szerepét játszotta el.

Nyitókép: Ritka kép a becskereki színházból (Kecskés István felvételei)