2024. május 9., csütörtök

Bemutatkozott az utánpótlás

A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője Zentán

Pénteken tartották meg a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét Zentán a Művelődési Házban. A kamarateremben a fiatalok által készített filmeket tekinthették meg, míg a színházteremben az előadásokat mutatták be.

Juhász Attila köszöntötte az egybegyűlteket (Gergely Árpád felvételei)

Juhász Attila köszöntötte az egybegyűlteket (Gergely Árpád felvételei)

A rendezvényt Juhász Attila, Zenta község tanácsának kultúrával és oktatással megbízott tanácstagja nyitotta meg. Elmondta, hogy az esemény generációkat ölel fel, hiszen a számítások szerint már csaknem harmincéves múltra tekint vissza. Reméli, hogy ezt a hagyományt tovább tudják majd folytatni. Beszédében kiemelte, hogy ez is egy olyan vetélkedő, amely képes a megújulásra, mindig valami mást tud mutatni. Úgy véli, hogy a világot jelentő deszkák hosszú ideje csábítják a fiatalokat, és továbbra is fogják. Ahogyan fogalmazott, az, hogy ennyien eljöttek a vetélkedőre, jó jel, hiszen azt bizonyítja, hogy „a mi kis közösségünk, a mi kis vajdasági magyar táborunk” képes arra, hogy megújuljon, alkosson, és a jövő nézőpontjait feszegesse.

A megmérettetésre nyolc filmet neveztek be, és három előadást láthatott a szakma és a nagyközönség. Oláh Tamás, az esemény egyik fő szervezője elmondta, hogy valamennyivel kevesebben jelentkeztek, mint az eddigiekben, de még mindig szép számról beszélhetünk. Külön öröm számukra, hogy a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium média szakja bekapcsolódott a munkába. Véleménye szerint a film és a színház is olyan kifejezési forma, amelyben nagyon könnyen megtalálják magukat a fiatalok, így ezek segítségével a saját problémáikról, hétköznapjaikról tudnak beszélni az alkotásaikon keresztül.

A zsűriszékben idén ott volt K. Kovács Ákos operatőr, Körmöci Petronella színművész és Urbán András rendező

A zsűriszékben idén ott volt K. Kovács Ákos operatőr, Körmöci Petronella színművész és Urbán András rendező

Az alkotásokat és a színdarabokat idén is szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai szakmai beszélgetésen mondták el véleményüket, és tanácsot is adtak a fiataloknak. A zsűriszékben idén ott volt K. Kovács Ákos operatőr, Körmöci Petronella színművész és Urbán András rendező.

– A legfontosabb szempont, amit egy fiatal alkotónál értékelni kell, az az, hogy a technikai és a saját lehetőségeikhez képest mennyivel tudtak jobbat alkotni az előző munkáiknál. Nem gondolom, hogy technikailag szét kellene cincálni a filmeket, ha látjuk benne azt, hogy valahova tart a történet. Bármilyen szint is legyen az, ha egységes, amit el akart mondani az alkotó, akkor már értékelhető – mondta el gondolatait a zsűrizéssel kapcsolatban K. Kovács Ákos, aki szép emlékeket őriz a vetélkedőről, hiszen az ő pályafutása is itt indult el egykoron.

Bálint Német Bence, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium elsős diákja három alkotással nevezett a filmművészeti szekcióra: az Afternoon tea (Délutáni tea) című rövidfilmje már díjat érdemelt korábban, emellett egy dokumentumfilmet is készített, amelynek a címe Földhözragadt, valamint a Lámpa című alkotását is a zsűri elé bocsátotta.

– Korábban már vettem fel telefonnal videókat, de ahogyan több és több filmet néztem meg, egyre inkább elbűvöl a filmkészítés. Úgy érzem, ennek segítségével kifejezhetem a gondolataimat. Az emberek elé nem merek kiállni, viszont a kamerán keresztül be tudok mutatni mindent – vallja Bence.

A Becsei Színjátszó Odú egy gyermekkrimit mutatott be

A Becsei Színjátszó Odú egy gyermekkrimit mutatott be

A Becsei Színjátszó Odú több év szünet után most újra megmérettette magát a vetélkedőn. Ezúttal egy gyermekkrimit hoztak, amelynek a címe Vakáció a halott utcában.

– Ezt a darabot, ha jól emlékszem, tavaly mutattuk be, így most csak fel kellett frissítenünk. Nagyon szeretem a darabot is, de a próbafolyamat is érdekes és jó hangulatú volt – mesélte Horváth Kinga, az óbecsei színtársulat tagja.

A KSZFV szombaton is folytatódik, akkor workshopokat tartanak a fiataloknak. A filmkészítőkkel K. Kovács Ákos, míg a színészekkel Crnkovity Gabriella foglalkozik.

Az eseményt a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének csapata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ közösen szervezte meg.

Nyitókép: Gergely Árpád