2024. május 8., szerda

Verssel, zenével köszöntötték a húsvétot

Ünnepi műsort tartott az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Köre Szabadkán

Volt egy Jézus címmel tartott húsvéti ünnepi műsort hétfőn este a szabadkai Városháza dísztermében az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Köre. Az egybegyűltekhez, alkalomhoz illő köszöntőbeszéddel, ft. Szakály József topolyai plébános fordult, aki az est, illetve Ady versének a címére reflektált:

– Aki ezekben a napokban nemcsak nyuszitojást fest a gyerekekkel, hanem húsvéti tojást is mer emlegetni – amit Európában egyre kevésbé szabad –, ha nem csak egyszerűen megtartja a nagypénteket, és készíti a pattogatott kukoricát, ahogy szokás, hanem esetleg el is megy este a csonka misére, vagy délelőtt egy keresztútra, az szembesül azzal a kérdéssel, hogy ki volt Jézus, ki is ez az ember. Ilyenkor segítségünkre siet a lélek, és olyan gyönyörű szentírási szövegeket kapunk elmélkedésül, válaszul, hogy tulajdonképpen csak ki kell nyitni a szívünket, az elménket. Akkor van értelme megünnepelni a húsvétot, ha feltesszük a kérdést, hogy ki miatt tartjuk meg, ki volt Jézus, akit a szeretet szegezett oda a keresztfára. A mai világ nem érti az ilyen önfeláldozást, de ez nem csak most van így, már Teréz anyát sem értették igazából. Ezekben a napokban arra készülünk, hogy odaálljunk a kereszt alá, ki meggyőződésből, ki szokásból, ki őszinte vallásosságból, ki hagyománytiszteletből. Akárhogyan is tesszük, merjük megkérdezni, kit látunk a kereszten! – hallottuk ft. Szakály Józseftől.

A húsvéti műsoron ft. Szakály József atya mondott beszédet (Fotó: Lukács Melinda)

A húsvéti műsoron ft. Szakály József atya mondott beszédet (Fotó: Lukács Melinda)

Az est folyamán felnőtt- és gyermekversmondók léptek fel, Görög Enikőtől és Görög Noémitől pedig zongoramuzsikát hallhattunk. A műsor végén a Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagjai tojásdísszel kedveskedtek minden látogatónak.

Nyitókép: A húsvéti műsoron ft. Szakály József atya mondott beszédet (Fotó: Lukács Melinda)