2024. április 30., kedd

Az Oscar-díjkiosztón a helyzet változatlan – VIDEÓ

Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor című film

Ahogyan minden évben lenni szokott, az idei, 95. Oscar-díjátadón is jórészt a papírforma győzedelmeskedett, így a tizenegy jelölésből hetet sikerült díjra váltania a Minden, mindenhol, mindenkor című amerikai sci-finek. Az már más kérdés, hogy ez mennyire megérdemelt.

Ke Huy Quan, Michelle Yeoh , Brendan Fraser és Jamie Lee Curtis (Fotók: Getty Images Hungary)

Ke Huy Quan, Michelle Yeoh , Brendan Fraser és Jamie Lee Curtis (Fotók: Getty Images Hungary)

Jamie Lee Curtis első Oscarja

Jamie Lee Curtis első Oscarja

Ke Huy Quan

Ke Huy Quan

Cate Blanchett

Cate Blanchett

A 95. gála pompás helyszíne Los Angelesben

A 95. gála pompás helyszíne Los Angelesben

A legjobb rendezésért és a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat is elnyert Daniel Kwan és Daniel Scheinert rendező és forgatókönyvíró páros filmjében megállíthatatlan fenyegetés készül elsöpörni az összes multiverzumot, ám van valaki, aki a létezésünket fenyegető sötétségnek képes útját állni: egy középkorú, kínai bevándorló, Evelyn (Michelle Yeoh). A bökkenő csak az, hogy a mosodatulajdonosnak jelenleg nincs ideje ilyen apróságokon aggódni, mint az emberi civilizáció sorsa, mivel éppen éves adóbevallásának megírásán fáradozik. A film a legjobb rendezésért és eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díj mellett elnyerte a legjobb női főszereplőnek (Michelle Yeoh) és a legjobb férfi és női mellékszereplőnek (Key Hu Quan és Jamie Lee Curtis), valamint a legjobb vágásért járó díjat is.

A sci-fi a tarolásával semmi esélyt (értsd aranyszobrocskát) nem hagyott Martin McDonagh A sziget szellemei című nagyszerű, érzelmekkel csordultig teli filmdrámájának, amely, miközben nem akar pálcát törni senki felett, nem ítélkezik, csak megmutatja, hogy mennyire groteszk tud lenni egy kapcsolat, és milyen abszurd módon összetett az ember. Eme alkotás mellett az este nagy vesztese volt még Steven Spielberg önéletrajzi ihletésű filmje, a Fabelman család is.

 Edward Berger kilenc kategóriában jelölt Nyugaton a helyzet változatlan című filmjének mindössze négyet sikerült aranyszobrocskára váltania. Az Erich Maria Remarque klasszikus regénye alapján készült háborús filmdrámát a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb operatőri teljesítményért és látvány- és díszlettervezésért is díjazták. A legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrocskát Brendan Frasernek ítélték oda A bálna (Тhe Whale) című filmdrámában nyújtott alakításáért. Ugyanez a film teljesen megérdemelten a legjobb sminkért és hajért járó aranyszobrocskát is kiérdemelte. Ezek tervezőjének, Adrian Morotnak ugyanis sikerült elérnie, hogy a Brendan Frasert több mint 200 kilóssá tevő műháj ugyanúgy szerepet játsszon a filmben, mint ahogyan azt Fraser is tette. Morot a koronavírus-járvány ideje alatt a saját garázsában kísérletezte ki azt az eljárást, amelyből végül kialakította az arcot nem takaró, a mélyen átélt színészi (arc)játékot is lehetővé tevő, összesen 90 kilós eszközt. Ehhez digitális modellezést, 3D-s nyomtatást és egy teljes adatbázisnyi, elhízásról szóló fotót is használt.

Az est folyamán az egyedüli meglepetést talán az egész estés animációs filmnek járó díj kiosztása okozta, mert szinte mérget lehetett venni rá, hogy a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság című animációja gyűjti be. Szerencsére az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiájának tagsága kivételesen mert nagyot álmodni, és Guillermo del Toro sajátos Pinokkió-átértelmezését díjazta. A filmrendező ugyanis Carlo Goldoni ezerszer hallott történetét a második világháborúba, Benito Mussolini fasiszta diktátor Olaszországába helyezte át, a történetet pedig ma is helytálló és időszerű propaganda- és háborúkritikával itatta át.

Papírforma szerint osztották ki a legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díjat is, amit az amerikai filmakadémia tagsága szerint a jelenleg is börtönben sínylődő orosz ellenzéki politikusról szóló, Navlanij című alkotás stábja vihetett haza.

Jimmy Kimmel, az idei Oscar-díjátadó házigazdája az előző évekhez képest többé-kevésbé sziporkázó humorral igyekezett fenntartani a rendezvény közösségének és a gálát a televízió előtt követő filmkedvelőknek az érdeklődését. Kár, hogy szinte már a rendezvény elején ellőtte a legjobb poénjait, így a későbbiekben egyedül A sziget szellemei című filmből a magát az alkotást megnézők szívébe azonnal beférkőző Jenny, a szamár, illetve a mozikban jelenleg közönségsikernek örvendő Kokainmedve „címszereplője” okozott némi derültséget a rendezvényen. Személyes véleményem szerint, amennyiben az Oscar-gála szervezői némi friss vért szeretnének ömleszteni az évről évre egyre unalmasabb rendezvénybe, igazán előrukkolhatnának a legjobb alakítást nyújtó, filmben játszó állat kategóriájával, illetve felbérelhetnék Will Smith-et, hogy amikor a rendezvényen mindenki el kezd punnyadni az unalomtól, ugorjon fel a színpadra, hogy felpofozzon valakit.

Egyébként ha az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiájának nem is, a szerb állami televízió egyes csatornája illetékeseinek sikerült némi izgalmat okozni mindazoknak, akik ezen a televíziós csatornán szándékozták végig nézni a díjkiosztót. Az RTS 1 ugyanis egyórás késleltetéssel kezdte közvetíteni a díjkiosztót, vagyis hajnali egy óra helyett két órától. Egyelőre nem tudni, hogy mi az oka, csak találgatni lehet, hogy szándékos húzás volt ez az RTS részéről, vagy pedig „nem értesültek” arról, hogy az idén egy órával előbb kezdődik a ceremónia. Így, amikor a horvát közszolgálati televízió egyes csatornáján már a legjobb rövidjátékfilmnek járó díjat osztották ki, az RTS1-en Jimmy Kimmel ejtőernyőjével épphogy csak landolt a díjkiosztó színpadján, és mire a műsor ezen a csatornán véget ért, az idei díjkiosztó jelöltjei és boldog nyertesei már nagy valószínűséggel a gálát követő Kormányzói bálon majszolták az idei Oscar-díjátadásra rendelt vacsorát.

Íme a 2023-as Oscar összes díjazottja:
Legjobb film

Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb rendező

Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb férfi főszereplő

Brendan Fraser (A bálna)

Legjobb női főszereplő

Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb női mellékszereplő

Jamie Lee Curtis (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb férfi mellékszereplő

Key Hu Quan (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb adaptált forgatókönyv

Sarah Polley (Women Talking)

Legjobb eredeti forgatókönyv

Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb operatőri munka

James Friend (Nyugaton a helyzet változatlan)

Legjobb vágás

Paul Rogers (Minden, mindenhol, mindenkor)

Legjobb eredeti filmzene

Volker Bertelmann (Nyugaton a helyzet változatlan)

Legjobb eredeti betétdal

M.M. Keeravaani, Chandrabose: Naatu Naatu (RRR)

Legjobb hang

Top Gun: Maverick

Legjobb jelmez

Fekete Párduc 2.

Legjobb díszlet

Nyugaton a helyzet változatlan

Legjobb smink és haj

A bálna

Legjobb vizuális effektus

Avatar: A víz útja

Legjobb animációs film

Guillermo del Toro: Pinokkió

Legjobb animációs rövidfilm

The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse

Legjobb nemzetközi film

Nyugaton a helyzet változatlan (Németország)

Legjobb rövidfilm

An Irish Goodbye

Legjobb dokumentumfilm

Navalny

Legjobb rövid dokumentumfilm

Az elefántsuttogó