2024. május 13., hétfő

Teljes egészet hagyott ránk

A névadó irodalmárra emlékeztek a Bányai János Emlékházban

A bácsfeketehegyi Bányai János Emlékház fontos helyszín a vajdasági irodalmi élet számára. Néhány éve dr. Bányai János szülői házát építették át, s ma itt található a helyi könyvtár, s egyben rendezvények, kutatásoknak helyszíne is. A hely a Bányai János Irodalmi Alapítvány jóvoltából és anyaországi támogatásnak köszönhetően jött létre. És a héten, a neves irodalmár halálának évfordulóján itt emlékeztek rá. Szűcs Balázs, a Bányai János Irodalmi Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta lapunknak, hogy Bányai János 2016. február 21-én hunyt el, és az alapítvány még abban az évbe létrejött, világos szándékkal.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Épp azért alakult meg az alapítvány, hogy pótolni tudjuk azt az űrt, amit hátrahagyott, azt a múltat, amit ő megtöltött a jelenlétével. Ezt hivatott az alapítvány továbbgondolni. Talán így lehet ezt mondani, mert tovább csinálni nem lehet azt, amit ő elkezdett. Nem fejezte be, de egy teljes egészet hagyott ránk, amiből táplálkozni tudunk, és ki tudunk alakítani egy jövőképet. A munkásságát fel tudják használni kutatásokra azok, akiket ez érdekel, és az irodalmi életben ezt nagyon sokan teszik így. Egy olyan kutatóhelyet szerettünk volna létesíteni, amely kizárólag irodalmi előjelű, és ezt itt, Bácsfeketehegyen valósítottuk meg. Az ő családi háza egy ideális helyszín lett, könyvtár és kutatóhely, valamint rendezvényeket is meg tudunk itt tartani. Gondolok itt elsősorban irodalmi rendezvényekre, tehát a művészi jelleg az a jelző, amely ezt az épületet meghatározza. Vannak, akik Bányai János munkásságáról sokkal többet tudnak beszélni, ugyanis nem vagyok szakmabeli, én a család képviseletében vagyok jelen. Annyit azért el tudok mondani, hogy ez a projektum sikerült és sikeres. A Covid egy kicsit betett a projektnek, hiszen épp mire elkészült a ház, addigra kitört a járvány. Viszont most már helyreállt a rendszer, most már tudunk programokat szervezni – mondta el a kuratórium elnöke, majd hozzáfűzte, hogy ez lesz az első év, amikor nyugodtan tudnak tervezni. Most tudják majd azt megvalósítani, amit 6-7 éve elterveztek, fogalmazott Szűcs Balázs.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A megemlékezés részeként kiállították Maurits Ferenc festőművész Tájvázlat figurákkal című ciklusának 22 darabját, amelyet 2009-ben, Bányai János tiszteletére készített. A kiállítást Bordás Győző író, szerkesztő nyitott meg, aki Bányai barátja és munkatársa volt.

– Hét évvel ezelőtt hunyt el Bányai János, és én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy 30 éven keresztül munkatársa lehettem. Együtt szerkesztettem vele a Híd folyóiratot, utána pedig a Forum Könyvkiadó Intézetet vezettem. Bányai jelentősége abban van, hogy nagyon komoly irodalomtörténész, és azért vállaltam, hogy megnyissam ezt a kiállítás, mert Bányai János volt az, aki több mint tíz tanulmányt írt Maurits festészetéről – fogalmazott Bordás, majd azzal folytatta, hogy Bányai Maurits festészete mellett a költészetével is foglalkozott. Emellett ő volt az, aki megmutatta hogyan kell értelmezni Maurits festményeit. Szótárt adott a kezünkbe Maurits festészetének a megértéséhez – mondta Bordás Győző.

Nyitókép: Könyvtár és kutatóhely, rendezvények helyszíne (Fotó: Molnár Edvárd)