2024. május 21., kedd

Mindennap új fellépés

Sándor Zoltán a KMI 12 részeként erdélyi körútra indul

A Petőfi Kulturális Ügynökség KMI 12, illetve Kárpát-medencei Irodalom 12 évadnyitó gáláját nemrég tartották meg a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. A gálán ünnepélyesen átadták a KMI 12 okleveleit, elhangoztak a program idei szerzőinek a művei, valamint megzenésített Petőfi-parafrázisok is. Az idei résztvevőket felsorakoztató listán vajdasági, erdélyi és kárpátaljai irodalmi alkotók is találhatók. A listán Bánki Éva, Csender Levente, Fehér Csenge, Gál János, Győrffy Ákos, Márton Evelin, Sándor Zoltán, Shrek Tímea, Szeder Réka, Szöllősi Mátyás, Temesi Ferenc és Zalán Tibor szerepel.
A magyar széppróza napja, Jókai Mór születésének évfordulója alkalmából, február 18-án, azaz szombaton, a KMI 12 erdélyi turnéra indul. Az egyhetes körút öt helyszínt érint: Marosvásárhelyet, Székelyudvarhelyet, Csíkszeredát, Sepsiszentgyörgyöt és Brassót.
Az erdélyi körúton Sándor Zoltán és Szöllősy Mátyás vesz részt, a PKÜ képviseletében pedig Oberczián Géza fellépőként és társműsorvezetőként, Luzsicza István pedig moderátorként lesz jelen az esteken.

Sándor Zoltán (Fotó: Molnár Edvárd)

Sándor Zoltán (Fotó: Molnár Edvárd)

A programról Sándor Zoltán írót, újságírót, lapunk szerkesztőjét kérdeztük:
– Kellemes meglepetésként ért a felkérés, hogy vegyek részt a KMI 12 programban, amelyet a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatósága az idén harmadik alkalommal indított útjára. A program lényege, hogy minden évben kiválasztanak tizenkét magyarországi és határon túli kortárs költőt és írót, szakmailag már elismert szerzőket és már bizonyított pályakezdőket egyaránt, hogy segítsék írói arculatuk tovább építését és műveik népszerűsítését. Ebbe beletartozik költők verseinek megzenésítése – például az Eleven Költők Társasága együttes által –, hangjátékok, klippek, interjúk, kisfilmek készítése. A programban szereplő szerzők továbbá irodalmi fesztiválokon lépnek fel, szakmai előadásokat tartanak, könyvbemutatókon és különféle irodalmi rendezvényeken vesznek részt. Az év során különféle programokat szerveznek nekik azzal a céllal, hogy népszerűsítsék munkásságukat, illetve megalapozzák ismertségüket a Kárpát-medencében. A különböző események, illetve a résztvevők megjelenő munkái és aktivitásai naprakészen követhetők a KMI Szerzőbár Facebook-oldalon. Az előző két évadban a résztvevők műveiből megjelent egy-egy antológia, és idén is várható egy hasonló kiadvány megjelenése.
Az erdélyi körúton Szöllősy Mátyással közösen mutatkozunk be a közönségnek, elsősorban eddigi munkásságunkról, műveinkről és magunkról fogunk beszélni, de mivel ez a körút a magyar próza napjához kapcsolódik, vélhetően a prózaírásról és Jókai Mórról is szót ejtünk majd. Ami a további terveket illeti, esetemben szóba került egy veszprémi könyvbemutató lehetősége, ami számomra azért is érdekes, mert a legutóbbi prózakötetem, A gonosz átváltozása a veszprémi Művészetek Háza gondozásában jelent meg, idén pedig Veszprém Európa kulturális fővárosa. Emellett, néhány évvel ezelőtt Bánki Éva, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója felkért, hogy tartsak kreatív írás kurzust a hallgatóknak. Az idén ő is részese a KMI 12 programnak, és már említette is, hogy a programnak köszönhetően remélhetőleg idén ezt a régi tervet is megvalósíthatjuk – nyilatkozta a lapunknak Sándor Zoltán.

Nyitókép: Sándor Zoltán (Fotó: Molnár Edvárd)