2024. május 12., vasárnap

Luxusra számíthatunk

Május 26-án kezdődik a Sterija Játékok Újvidéken – Ezüstérem színházi fotóért Molnár Edvárdnak

Szerbia legnagyobb színházi fesztiválját, a Sterija Játékokat idén 68. alkalommal szervezik meg május 26-a és június 3-a között. A rendezvény mottója ezúttal az Emberiség – Felemelkedés és bukás.

Milivoje Mlađenović, a fesztivál válogatója korábban azt nyilatkozta, hogy az idei rendezvényen a színházi alkotást felépítő drámai szó erején kívül az előadások vizuális ereje is megmutatkozik majd. Ezek mellett a zene tekintetében is „luxusra” számíthatunk, a kortárs és klasszikus művészet legjelentősebb alkotásaival.

A program versenyrészében nyolc előadás mérkőzik meg. A fesztivál első napján a Belgrádi Nemzeti Színház Gyerekek című produkcióját láthatja a közönség, második nap a Szerb Nemzeti Színház mutatkozik be a Miért a földön alszol? címet viselő darabbal, majd ugyanezen a napon a mostari Horvát Nemzeti Színház Éjszaka Alexel című előadását tekintheti meg a közönség. Harmadik nap a Montenegrói Nemzeti Színház mutatkozik be, a podgoricai színészek a Pokojnik című drámát viszik színre. A negyedik nap két versenyelőadást is játszanak, a horvátországi Požegai Városi Színház és a Belgrádi Dráma Színház mutatkoznak be. Május 30-án a Nova Gorica-i Szlovén Népszínház 52 Herc című színdarabját láthatjuk, másnap pedig a Belgrádi Nemzeti Színház Altató Aleksija Rajčićnak című előadása következik. Június elsején a Bosznia-Hercegovinai Nemzeti Színház mutatkozik be, valamint az olaszországi Szlovén Nemzeti Színház Lepa Vida című előadását is láthatjuk, de ez utóbbi nem versenyprodukció. Június 2-án a Niši Népszínház Noćna Frajla című színdarab zárja a versenysorozatot.

Molnár Edvárd: A nézés költészete (a Kosztolányi Dezső Színház előadása)

Molnár Edvárd: A nézés költészete (a Kosztolányi Dezső Színház előadása)

Június 3-án, a díjazottak tiszteletére bemutatott előadásként a nagybecskereki Toša Jovanović Nemzeti Színház áll színpadra, Az ismeretlen képe című színdarabbal, amely Miodrag Kajtez Kiállítás című regénye alapján készült.

A Sterija Játékok fesztivál kísérőprogramjaként idén 17. alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Triennálé – Színház a fotóművészetben nevet viselő fotóversenyt, amelyen kollégánknak, Molnár Edvárdnak ezüstérmet ítélt a zsűri.