2024. április 13., szombat

Amerikai elnökválasztás - Két felmérés szerint Clinton vezet Trump előtt, a The Washington Post szerint Trumpnak áll a zászló

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje pénteken két felmérés szerint is vezetett Donald Trump republikánus elnökjelölt előtt, a The Washington Post elemzése szerint azonban Trumpnak áll a zászló.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió felmérése szerint Clinton országosan két százalékkal, 45:43 arányban vezet Trump előtt, míg a Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása öt százalékos előnyt mutatott Clinton javára, de nem országosan, hanem csupán az úgynevezett ingadozó államokban.

A The Washington Post - alaposan elemezve a két elnökjelölt támogatottságát az úgynevezett ingadozó államokban - arra a következtetésre jutott, hogy "a választási térkép határozottan Donald Trump felé mozdul".

Obama elnök - aki pénteken délután ismét Észak-Karolinában kampányolt Clinton mellett - szintén arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy "Trump közel áll a győzelemhez". Az elnök azt hangsúlyozta, hogy Trump nem amerikai, embertelen és rasszista kampányt folytatott, és ezt a választóknak muszáj észrevenniük. "Ennek a választásnak nem lenne szabad szorosnak lennie, és mégis az lesz. És különösen szoros lesz itt, Észak-Karolinában" - fogalmazott Obama. Az aggodalom annak szólt, hogy az észak-karolinai választók, akiknek nagyon nagy része afroamerikai, nem mutatnak nagy hajlandóságot a voksolásra. Obama, mintegy magyarázatként, később hozzátette: "az a tény, hogy ez a választás szoros, nekem azt jelzi, hogy politikánk olyanná vált, mint egy rossz valóságshow".

Közben az északnyugati Washington államban az egyik elektor pénteken bejelentette: nem hajlandó Clintonra adni a voksát. Robert Satiacum, a puyallup indián törzs tagja, aki az előválasztásokon Clinton pártbéli vetélytársát, Bernie Sanders vermonti szenátort támogatta, az AP hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy Clinton szerinte "bűnöző", nem törődik eléggé az indiánok gondjaival, és mást sem tett, mint összevissza beszélt. Leszögezte: küszködik, hogy mit tegyen, mert szerinte sem Clinton, sem Trump nem alkalmas arra, hogy vezesse az országot. A két elnökjelölt pénteken több szövetségi államban is kampányolt, Trump a pennsylvaniai Hersheyben, Clinton pedig az ohiói Clevelandben zárta a napját. Trump azt ígérte, hogy biztonságossá teszi az államhatárokat, megtisztítja a bűnözéstől a nagyvárosok belső kerületeit, és véget vet a kormányzati korrupciónak.

"Nekem nem kellett magammal hoznom Jennifer Lopezt, vagy Jay Z-t, én magam vagyok itt, egymagam" - mondta a kisvárosban összegyűlt több mint tízezres tömegnek Trump. Szavaival arra utalt, hogy Clinton kampánygyűlésén a napokban Miamiban Jennifer Lopez énekesnő vett részt, a pénteki clevelandi Clinton-gyűlés vendége pedig a sztárpár, Jay Z és Beyoncé volt.

Trump munkahelyteremtést ígért, a külföldre kiszervezett munkahelyek visszahozását, valamint azt, hogy megvédi a helybélieket az általa veszélyesnek nevezett illegális bevándorlóktól.

Clinton, még Cleveland előtt, Detroitban töltött néhány órát, és ott a "rendszerszerű rasszizmust" ostorozta és büntetőjogi reformot ígért.

A Clinton Alapítvány egyébként pénteken elismerte, hogy egymillió dolláros adományt kapott Katartól, éppen akkoriban, amikor Hillary Clinton a külügyminisztérium vezetője volt.