2024. június 13., csütörtök

Először bocsátottak fel 5G-műholdakat Oroszországban

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég, Oroszországban ezek az orbitális eszközök használnak először 5G-kapcsolatot – közölte az orosz digitalizációs minisztérium hétfőn a Telegram-csatornáján.

A vállalat újabb három hazai, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat bocsátott fel. Az orosz űripar történetében először használják az 5G NTN szabványt a járművek az előfizetőkkel való kommunikációhoz – áll a tárca által kiadott tájékoztatásban.

A Rasszvet-2 misszió keretében felbocsátott műholdak kifejlesztése mintegy 14 hónapig tartott. Ez volt Brjuro 1440 második kutatási küldetése, az első, a Rasszvet-1 tavaly júniusban indult, és teljes sikerként ismerték el.

A digitalizációért felelős minisztérium szerint a Rasszvet-2 eszközeinek tesztelése több hónapig eltart. Ennek nyomán szélessávú műholdas szolgáltatás jön létre, amely 2027-től egész Oroszországot képes lesz gyors internettel lefedni.

A minisztérium számára a gyors és olcsó internet-hozzáférést biztosító saját, alacsony pályán keringő műholdkonstelláció létrehozása az egyik legfontosabb kezdeményezés – jelentette ki Makszut Sadajev, az orosz digitalizációs tárca vezetője.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay