2024. április 17., szerda

A Nyugat a Kremlre mutogat Alekszej Navalnij halála miatt

Egyes források szerint vérrög okozhatta halálát

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) közleménye szerint a 48. életévében járó Navalnij pénteken séta után rosszul lett, és szinte azonnal eszméletét vesztette a Harp településen lévő 3. számú büntetőtelepen, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. Haladéktalanul egészségügyi alkalmazottak érkeztek az őrizeteshez, és mentőt is hívtak hozzá.

Az újraélesztési kísérletek azonban nem jártak sikerrel, és az orvosok kénytelenek voltak megállapítani a halál beálltát. Vizsgálat indult annak megállapítására, hogy mi volt halálának oka. Az FSZIN a központi hivatal operatív, biztonsági és egészségügyi osztályának szakértőiből álló bizottságot küldött a helyszínre. A történteket a Nyomozó Bizottság (SZK) is vizsgálja. Az állami RT médiaügynökség jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, a halált egy vérrög okozta. A büntetés-végrehajtási intézményeket látogató jamali társadalmi megfigyelő bizottság szerint Navalnijnak nem voltak egészségügyi panaszai, és a hozzátartozóihoz sem érkezett ilyen értelmű kérelem.

Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Marija Zaharova külügyi szóvivő kifogásolta, hogy még a halottkémi vizsgálat sem készült el, de a Nyugat máris a politikus meggyilkolásával vádolta meg Moszkvát.

 

Vlagyimir Putyin pénteken egy
gazdasági beruházásoknak szentelt cseljabinszki tanácskozáson
vett részt (Fotó: Sputnik, Kremlin Pool/Beta/AP)

Vlagyimir Putyin pénteken egy gazdasági beruházásoknak szentelt cseljabinszki tanácskozáson vett részt (Fotó: Sputnik, Kremlin Pool/Beta/AP)

Navalnij Putyin elnök politikájának bírálójaként vált világszerte ismertté. 2020 augusztusában, egy szibériai út során, nyugati laboratóriumok szerint idegméreggel támadást követtek el ellene.

Külföldi gyógykezelése után, 2021 januárjában visszatért Moszkvába, ahol ezt követően őrizetbe vették, majd az Yves Rocher cég pénzének elsikkasztása címén rá korábban kiszabott felfüggesztett büntetését februárban – a próbaidőre bocsátás előírásainak megsértése miatt – letöltendő szabadságvesztésre változtatták. Később egy moszkvai bíróság, az első üggyel összevontan, kilencévi fegyházra ítélte csalás és a bíróság megsértése miatt. Navalnij az ítélet szerint Vera Akimova bírónőt sértette meg, aki Ignat Artyomenko II. világháborús veterán rágalmazási perén elnökölt.

Tavaly augusztusban szélsőséges csoport létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, szélsőségességre való felbujtás, valamint a polgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása címén Navalnij újabb 19 évi fegyházat kapott. Először a Vlagyimir környékén lévő pokrovi börtönben tartották fogva, ahonnan egy, ugyanebben a régióban lévő, szigorított rezsimű büntetőtelepre szállították, majd onnan múlt évben a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetbe helyezték át.

BRÜSSZEL AZ OROSZ REZSIMET TARTJA FELELŐSNEK
Az Európai Unió az orosz rezsimet tartja felelősnek Alekszej Navalnij tragikus haláláért – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en közzétett bejegyzésében. „Alekszej Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt. Ideáljaiért a végső áldozatot hozta” – így Michel, aki őszinte részvétét fejezte ki az orosz ellenzéki politikus családtagjainak és „mindazoknak, akik a legsötétebb körülmények között is küzdenek a demokráciáért a világ minden táján”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejegyzésében azt írta, mélységesen felkavarta és elszomorította Alekszej Navalnij halálhíre. „Vlagyimir Putyin orosz elnök semmitől sem fél jobban, mint a saját népének ellenvéleményétől. Navalnij halála komor emlékeztető arra, hogy mit képvisel Putyin és rendszere. Küzdjünk együtt azok szabadságának és biztonságának védelméért, akik felmerészelnek lépni az önkényuralom ellen” – hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy kommentálta az orosz ellenzéki politikus halálhírét, hogy „a világ egy olyan harcost veszített el, akinek bátorságára nemzedékeken át fognak emlékezni”. „Megdöbbentő a Szaharov-díjas Alekszej Navalnij halála. Oroszország elvette a szabadságát és az életét, de a méltóságát nem. A demokráciáért folytatott küzdelme tovább él” – írta az X-en közzétett bejegyzésében.

RIGA ÉS VILNIUS IS A KREMLT OKOLJA
A Kremlt tette felelőssé Navalnij haláláért Edgars Rinkēvičs lett elnök és Gitanas Nausėda litván államfő. „Bármit is gondoljunk a politikus Alekszej Navalnijról, őt most a Kreml brutálisan meggyilkolta. Ez tény, és ezt tudni kell a jelenlegi orosz rezsim valódi természetéről” – fogalmazott Rinkēvičs az X közösségi platformon.

„Alekszej Navalnij nem a börtönben halt meg, őt a Kreml kegyetlensége ölte meg, és az a törekvés, hogy az ellenzéket mindenáron elhallgattassák” – írta Nausėda, aki szerint az orosz rezsimnek ezért bíróság előtt kell felelnie.

 

Nyitókép: Navalnij portréja a párizsi orosz követség közelében (Fotó: Beta/AP)