2024. június 21., péntek
IZRAELI-PALESZTIN KONFLIKTUS

Túszokat szabadítottak ki

Két túszt szabadítottak ki hétfőn a Gázai övezetben az izraeli különleges erők. Benjamin Netanjahu újfent jelezte: a hadműveletek a győzelméig folytatódnak, és miden túsz visszanyeri szabadságát.

Az izraeli hadsereg hétfőn kiszabadított két túszt. A 61 éves Fernando Simon Marman és a 70 éves Norberto Louis Har a Hamász fogságában volt azóta, hogy a palesztin terrorszervezet tavaly október 7-én sok másik tásukkal a Gázai övezetbe hurcolta őket. A katonák hétfőre virradó éjszaka törtek be abba a rafahi épületbe, ahol a két túszt tartották fogva. Az egyórás akcióban tűzharc alakult ki, amelynek során egy katona könnyebben megsérült. A környékre eközben folyamatosan légicsapásokat mért a légierő. Ezekben sokan haltak meg.

A 128 napig fogva tartott két férfit stabil egészségi állapotban helikopteren kivizsgálásra vitték a Tel-Aviv melletti Siba kórházba, ahol már találkoztak családtagjaikkal. Az IDF úgy tudja, hogy a Gázai övezetben további 134 izraeli túszt tartanak fogva.   

Benjámin Netanjahu miniszterelnök üdvözölte a két férfi kimentését. „Csak a katonai nyomás fenntartása a teljes győzelemig vezet el az összes elhurcolt szabadon bocsátásához” – üzente. Jichák Hercog államfő is üdvözölte a túszok kiszabadítását, s megígérte: Izrael addig folytatja akcióit, amíg mindegyik elrabolt haza nem térhet.

A Gázai övezet iszlamista szervezetei 239 (más források szerint több mint 250) személyt hurcoltak el az október 7-i támadás részeként. Közülük 105-en, nők és gyermekek, szabadultak ki a novemberi ideiglenes tűzszünet idején, cserébe Izraelben fogva tartott palesztin foglyok egy csoportjáért és humanitárius segélyekért.

 

Fernando Simon Marman, az egyik kiszabadított túsz hozzátartozója ölelésében

Fernando Simon Marman, az egyik kiszabadított túsz hozzátartozója ölelésében

BORRELL BEFEJEZNÉ

A hadsereg hétfőn légitámadást intézett a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen is. A területet irányító Hamász szerint az akciónak mintegy száz áldozata van és sokan megsebesültek.

Dél-Libanonban drónnal csapott le az izraeli légierő. Egy autót lőtt ki a határ közelében. A járműben állítólag a Hezbollah tagjai voltak. Vadászgépek más helyszínekre mértek csapást; a Hezbollah dél-libanoni infrastruktúráját támadták.

A ciszjordániai Betlehem közelében egy palesztint lőttek agyon, mert izraeli katonákat próbált megkéselni. Jeruzsálem óvárosában is késsel rontott valaki néhány rendőr felé, akik rálőttek és súlyosan megsebesítették. A lövöldözésben egy járókelő is könnyebben megsérült.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint többre van szükség annál, hogy a nemzetközi közösség aggályát fejezi ki Izrael gázai műveletei és az ottani humanitárius helyzet miatt. Josep Borrell hétfőn elmondta: folytatni kell a nyomást Izraelre, hogy hagyjon fel a katonai műveletével a sűrűn lakott övezetben, egyúttal folytatni kell a humanitárius krízis elleni fellépést is.

KÖZEL A GYŐZELEM
Joe Biden amerikai elnök is aggályairól beszélt Netanjahunak a Rafah ellen tervezett átfogó katonai művelettel kapcsolatban. A két vezető vasárnap beszélt telefonon. A Fehér Ház szerint Biden kifejtette: a katonai akció Rafahban addig nem folytatódhat, amíg nincs hiteles és kivitelezhető terv, amely biztosítja az ott tartózkodó több mint egymillió ember biztonságát és ellátását.

Emellett sürgős humanitárius segítségnyújtást sürgetett a gázai övezeti civilek számára. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a túszok mielőbbi szabadulása érdekében építeni kell a tárgyalások eddigi eredményeire. Közös célnak nevezte a Hamász legyőzését és Izrael hosszú távú biztonságának megteremtését.

Netanjahu vasárnap egy interjúban elmondta: a győzelem Izrael számára elérhető közelségbe került. Kijelentette: a Hamász katonai egységeinek háromnegyedét sikerült legyőzni, ám abban az esetben, ha a maradékát nem semmisítik meg, a terrorszervezet képes lesz újraszerveződni.

LONDON IS ÓVA INT
David Cameron felszólította Izraelt, hogy „álljon le és nagyon komolyan gondolja át a helyzetet, mielőtt további katonai műveletekbe kezd”. A brit külügyminiszter kijelentette: Londont nagyon aggasztja a Rafah körzetében kialakult helyzet, mivel az ott összezsúfolódott civilek közül „sokan már négyszer, ötször, hatszor voltak kénytelenek elhagyni lakhelyüket”, mire eljutottak ebbe a térségbe. Szerinte már nincs hova menniük, Egyiptomba nem tudnak távozni, észak felé sem, hogy visszatérjenek otthonaikba, mivel egykori lakóhelyeik jórészt megsemmisültek.

Cameron hangsúlyozta: London mindenekelőtt a harcok haladéktalan szüneteltetését kívánja, és azt szorgalmazza, hogy a hadműveletek leállítása fenntartható tűzszünethez vezessen.

 

Nyitókép: A Rafahot ért légicsapásokban tegnap legalább 50-en vesztették életüket, de számuk a 100-at is elérheti (Fotó: Beta/AP)