2024. április 17., szerda

Borrell: Veszélyes az UNRWA finanszírozásának felfüggesztése

Aránytalan és veszélyes intézkedés a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) finanszírozásának felfüggesztése, ugyanis ezzel több százezer gázai életét sodorhatják veszélybe – foglalt állást az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell emlékeztetett arra, hogy Izrael állítása szerint az UNRWA legalább 12 alkalmazottja október 7-én részt vett a Hamasz-támadásban. A vádak súlyosak, az érintettek közül senki sem maradhat megbüntetés nélkül – szögezte le. Kiemelte ugyanakkor: az ENSZ-ügynökség központi szerepet játszik a katasztrofális méreteket öltő éhségtől és betegségektől szenvedő, több mint 1,1 millió gázainak nyújtott támogatásban.

Noha néhány fontos adományozó és néhány EU-tagállam felfüggesztette pénzügyi hozzájárulását az ügynökség munkájához, a kérdést félreértések és félretájékoztatás kísérte. Sem az Európai Bizottság, sem az érintett tagállamok nem döntöttek a hozzájárulás végleges megszüntetése mellett.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg felfüggesztett források összege több mint 440 millió dollárt tesz ki, ami az ügynökség 2024-ben várható bevételének csaknem fele. Az intézkedés fenntartása az ügynökség létét veszélyezteti. Ha az UNRWA beszünteti vagy korlátozza a szolgáltatásait, ami akár már február végén megtörténhet, az jelentősen súlyosbítaná a jelenlegi humanitárius válságot.

„Több százezer palesztin élete forog kockán, nemcsak Gázában. Az intézkedés elsősorban azokat büntetné, akik a szolgáltatásokat igénybe veszik. Egyének jogsértése soha nem vezethet egy egész népesség kollektív megbüntetéséhez” – fogalmazott.

BEFAGYASZTJÁK A SZÉLSŐSÉGES TELEPESEK SZÁMLÁIT
Az izraeli bankok befagyasztják az Egyesült Államok szankciós listájára felvett szélsőséges telepesek számláit. Az állami tulajdonban lévő Postabank hétfő  reggel zárolta az amerikai szankciós listán szereplő David Hay Haszdai számláját. Vasárnap a Leumi bank döntött úgy, hogy befagyasztja a szintén szankciós listára felkerült Janon Levynek, egy Hebron-hegyi telepes számláját. Ő volt az első, aki ellen gazdasági intézkedést hoztak az amerikai döntés következményeként. A zárolás miatt a bankot hevesen támadni kezdték a jobboldali szervezetek.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter is tiltakozik a zárolás ellen, mondván: „Az amerikai lépés komoly támadás Izrael szuverenitása ellen.”