2024. május 3., péntek

Ismét parlamenti választással fenyegetnek

A haladók legnagyobb rémálma állítólag Dragan Đilas polgármester-jelöltsége

A Danas belgrádi napilap értesülései szerint megtörténhet, hogy a belgrádi helyhatósági választások napján előrehozott köztársasági parlamenti választásokat is tartanak az országban, de csak abban az esetben, ha az ellenzék összefog a fővárosban és közös polgármesterjelöltként Dragan Đilast küldi az arénába.

A Danas bennfentesei állítólag a Szerb Haladó Párt tisztségviselői, akik természetesen kilétük elhallgatását kérték. Ezek a bennfentesek szerint Aleksandar Vučić pártelnök holdudvarában többen is azon az állásponton vannak, hogy Đilas túlságosan komoly fenyegetés, ha ő lesz az ellenzék jelöltje, akkor akár a leadott szavazatoknak több mint a 30 százalékát is megszerezheti, ez pedig a haladók belgrádi és szerbiai, köztársasági szintű hatalmát is veszélyeztetheti. Másrészről ha a belgrádi helyhatósági választásokkal egy időben köztársaságit is tartanának, akkor megtörténhet, hogy az ellenzéki összefogás Belgrádban mégsem lesz annyira széles, mint egyébként lett volna.

A Danas bennfentesei szerint a Szerbiai Képviselőházban is ezért engednek ennyire szabad teret az indulatok ámokfutásának, mint ahogyan azt az elmúlt napokban tették, hogy előkészítsék az eseteleges előrehozott parlamenti választásoknak a terepet. Ha kiírják a választásokat, akkor az lesz a magyarázat, hogy másképpen nem lehet csillapítani a kedélyeket és konstruktív munkára bírni az ellenzéket, nyilatkozták az SZHP-ből.

Néhány nappal ezelőtt szintén a Danas cikkezett arról, hogy az aktuális belgrádi vezetés közvetítő által megfenyegette Đilast: ha vállalja az ellenzék felkérését, azonnal a választásokat követően letartóztatják. Az őrizetbe vételéhez és a büntetőeljárás elindításához szükséges „bizonyítékok” összegyűjtését már megkezdték, üzenték állítólag Đilasnak.