2024. április 30., kedd

Az Édentől keletre

Az államfő szerint nem lehetnek első- és másodrendű polgárai az országnak – Átadtak egy 23 kilométeres kelet-szerbiai útszakaszt

A kelet-szerbiai Svilajnac és Bor közelében átadták rendeltetésének a Krepoljin–Žagubica útvonalat. A csaknem 23 kilométer hosszú, hétmillió eurós befektetést jelentő szakasz ünnepélyes átadása Žagubica központjában valósult meg Aleksandar Vučić államelnök és Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelenlétében. Vučić beszédében arra fektette a hangsúlyt, hogy az ország minden szegletében továbbra is folytatódnak majd az útfelújítási munkálatok, nem hajlandó elfogadni ugyanis azt, hogy első- és másodrendű polgárai legyenek az államnak.

– Szerbia elnökeként egyszerűen nem tudom elfogadni azokat az érveket, amelyek szerint csak a nagyobb városközpontokban, Belgrádban, Újvidéken, Nišben érdemes beruházni. Nem tarthatjuk a kisebb városok és falvak lakosságát másodrendű polgároknak. Önök sem másodrendűek, a legmodernebb útvonalakkal fognak rendelkezni, ahogyan mások másutt is. Nem tehet az állam különbséget – értékelte a köztársasági elnök.

Elismerte, hogy Kelet-Szerbiába évtizedeken keresztül senki nem ruházott be, s bejelentette, hogy Žagubicába hamarosan megnyílik egy kisebb vállalat, amelyik munkát szavatol a helybelieknek. Nincs olyan ember a környéken, akinek ne lennének rokonai Olaszországban, Ausztriában, Franciaországban, Németországban – tette hozzá Vučić, de véleménye szerint elérkezett az ideje annak, hogy itthon tartsuk a még Szerbiában élő lakosságot, sőt lehetővé tegyük egyes külföldre költözött polgárok számára, hogy hazatérjenek. Köszönetet mondott a térség polgárainak azért, mert hittek a nehéz reformok sikerében, és bejelentette, hamarosan magasabb bérekkel és nyugdíjakkal rendelkeznek majd, mint valaha. Az infrastrukturális fejlesztési tervekről szólva az államfő ígéretet tett arra, hogy jövőre megkezdődik a Bor felé vezető útszakasz szélesítése és felújítása is.

Žagubicán, a község napja alkalmából szervezett díszülésen, tiszteletbeli polgári címet adományoztak az államelnöknek.

Kelet-szerbiai látogatása során Vučić felkereste Homoljét és Krepoljint is. Az utóbbi faluban az úgyszintén felújított helyi általános iskolában járt. A Jovan Šerbanović Általános Iskola felújítási munkálatai még nem fejeződtek be teljesen, de több évtizedes ígérgetés után végre jó úton haladnak. A fűtésnek és a tornaterem padlózatának a rekonstrukciója még ezután következik. Vučić megígérte e települések polgárainak, hogy az állam nem feledkezik meg az országnak e keleti részéről, és törekedni fog, hogy minél több beruházót vonzzon ide. Krepoljinban jelen volt Vanja Udovičić ifjúsági és sportügyi miniszter is.