2024. április 30., kedd

A vitatott három százalék

Szarajevóba utazott a szerb államfő – Látogatásának egyik fő oka a gazdasági együttműködés mellett a határkérdések rendezése

Hat év után először látogatott szerb államfő ma Bosznia-Hercegovinába: Aleksandar Vučić köztársasági elnök kezdte meg Szarajevóban kétnapos hivatalos látogatását. A boszniai elnökség épülete előtt a legmagasabb szintű katonai tiszteletadással fogadták, jelen volt Dragan Čović, a hármas elnökség vezetője, valamint Bakir Izetbegović és Mladen Ivanić elnökségi tagok. Ezt megelőzően a repülőtéren Igor Crnadak külügyminiszter és Abdulah Skaka szarajevói polgármester fogadta. A szerbiai delegációban van Rasim Ljajić és Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes is. Az ünnepélyes fogadást követően Vučić négyszemközt tárgyalt a boszniai elnökség tagjaival, majd a szarajevói találkozók első benyomásairól számolt be.

A Čovićtyal közösen tartott sajtótájékoztatón Vučić úgy fogalmazott, Bosznia-Hercegovina igaz barátra talált Szerbiában, őszinte beszélgetést folytatott a hármas elnökség tagjaival, konkrét problémákat vitattak meg. „Nem értünk mindig mindenben egyet, de a kapcsolat az őszinteségen alapul” – fejtette ki. Gazdasági témák uralták a találkozókat, a szerb államfő kiemelte, hogy Szerbia és Bosznia évente csaknem másfél milliárd eurós kereskedelmet bonyolít le, ami rekordnak számít a régióban. Szólt a két ország kapcsolatait nehezítő határkérdésről is. Elmondta, hamarosan alakítanak egy bizottságot, melynek a feladata a kérdés tisztázása, a fennmaradt „három százalék” megoldása lesz. Köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért, és bejelentette, hamarosan Bosznia-Hercegovina vezetői is hasonlóan kellemes fogadtatásra lelnek majd Belgrádban, előrevetítve egy újabb magas szintű találkozó lehetőségét.

A hivatalos Szarajevó és a Belgrád közötti kapcsolatok teljes megújításaként értékelte Vučić látogatását Dragan Čović, a boszniai hármas elnökség elnöke. Maga is meggyőződésének adott hangot: hamarosan megoldják a két állam közötti határkérdést. Gazdasági témák megvitatásáról számolt még be, s bejelentette, hogy Szerbia lesz Bosznia-Hercegovina partnerállama a tavaszra esedékes mostari kiállításon.

NEM TUDNI, HOL A HATÁR

A határvonal 97 százaléka, azaz 373 kilométer, nem vitás, három százaléka, négy földrajzi pont hovatartozása viszont még megoldatlan. Ezek között van a Bajina Bašta-i és a zvorniki vízerőmű – mindkettő Szerbiáé, az áramfejlesztőik viszont már boszniai területen vannak. A Belgrád és Bar közötti vasútvonal Jablanica és Štrpci falvak közötti 12 kilométeres szakasza is boszniai területen halad át. A negyedik gondot a Rudo és Priboj községek közötti négy négyzetkilométeres rész jelenti, minden oldalról Szerbia veszi körül, de hivatalosan Boszniához tartozik. Nincs kizárva, hogy a nyitott kérdéseket területcserével rendezik a felek – közölték kormányközeli források.