2024. június 16., vasárnap

Ma az ENSZ Közgyűlése elé kerül a Srebrenicáról szóló határozat

Közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődik New Yorkban az ENSZ Közgyűlésének ülése, amelyen a Srebrenicáról szóló határozatról vitáznak és döntenek majd.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke, aki New Yorkban tartózkodik, az ülés előtt kijelentette, hogy ma kiderül, kik az igaz barátaink és kik a hamisak. Elmondása szerint a mai nap lesz számára a legnehezebb politikai értelemben, mióta elnök.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kijelentette, hogy a Srebrenicáról szóló határozattal aláírták Bosznia végét. A javaslat többek között előirányozza, hogy július 11. legyen a Srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapja.

– Úgy gondolom, hogy az ENSZ Közgyűlésének döntésével aláírták Bosznia és Hercegovina végét. Az, hogy ez gyorsan vagy valamikor a jövőben valósul meg, a folyamat kérdése. Mi a békés válást választjuk, és ezt fogjuk javasolni a kormányülésen Srebrenicában. Ennek a határozatnak a szinonimája lehetne Bosznia és Hercegovina vége – mondta Dodik.

Az ENSZ-ben tegnap megtartották a Mi beszélünk, mert ők nem tudnak – hallható hangok című fórumot, amelyen szerbek szólaltak meg, akik átélték vagy tanúi voltak a korábbi évtizedek bűncselekményeinek. Miután a bűncselekményeket átélt szerbek elmondták tanúvallomásaikat, Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke azt mondta, mélyen megérintették a hallottak, és megköszönte minden áldozatnak, hogy megszólaltak.

– Ez csak egy csoport ember, akik az Egyesült Államokban élnek. Azt akartuk megmutatni ezzel minden tagállamnak, képviselőinek és delegációinak, hogy az igazság nem egyoldalú – mondta Szerbia elnöke.

Nyitókép: Beta