2024. április 30., kedd

„Ügyeinkhez partnereket kell találni”

Pásztor Bálint hétfőn este Óbecsén ismertette a VMSZ stratégiáját

A következő négy év kulcsfontosságú az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások vonatkozásában, ekkor kell különösen hatékonyan érvényesíteni a magyar érdekeket és ezért kell a Vajdasági Magyar Szövetségnek minél jobb eredményt elérnie a választáson. Amennyiben a következő kormány kétharmados többséget szerez, jelentős pozitív változásokat lehet majd végrehajtani, és ebben a VMSZ is részt kíván venni – jelentette ki hétfőn este a VMSZ óbecsei lakossági fórumán Pásztor Bálint, a párt parlamenti képviselője.

Pásztor szerint a magyar ügyek felvállalása, a magyarlakta területek gazdaságfejlesztése, a külföldi beruházások serkentése és az infrastruktúra javítása a párt legfontosabb célja, de ezeknek a megvalósításához partnerekre van szükség – amennyiben ezek a célok is bekerülnek a kormányprogramba, a VMSZ a parlamenti többség részeként kíván politizálni. A mezőgazdaságról szólva a megoldásra váró prioritások között elsősorban a földvásárlás 2017-es liberalizációjára, a kapcsolható mezőgazdasági eszközök bejegyzési kötelezettségére és a nyugdíj- és betegbiztosítási járulékra vonatkozó törvény módosítását emelte ki. Mint elmondta: a VMSZ-ben egy harminc fős csapat már egy éve dolgozik egy gazdasági és térségfejlesztési program kidolgozásán, valamint egy falu, tanya és peremterületi gondnoki hálózat kialakítását is tervezik.

Óbecséről 15-en kerültek fel a VMSZ választási listájára, mgr. Fehér László ezen a 10. helyet foglalja el. Ő azt hangsúlyozta: a VMSZ nem csak kampányidőszakban tartja fontosnak a gazdák tájékoztatását, és egyedül ennek a magyar pártnak van esélye arra, hogy a parlamentben képviselhesse a magyar szavazók érdekeit.

Molnár Viktor, az VMSZ óbecsei szervezetének elnöke a tájékozottság és a folyamatos képzés fontosságára hívta fel a termelők figyelmét, mert szerinte csak így lehet felkészülni a szabad versenyre. Szólt a Vajdasági Fejlesztési Alap és a Tartományi Mezőgazdasági Alap kedvezményes kölcsönpályázatairól, valamint a tartományi titkárságok 40–60 százalékos beruházási visszatérítéseiről is.

Szilágyi Edit, a VMSZ óbecsei frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy ombudsmani javaslatra a községi képviselő-testület január elsejétől hatályon kívül helyezte a csőszszolgálati illeték megfizettetésére vonatkozó határozatát, ennek ellenére egyes gazdákat újabb részlet befizetésére szólították fel, ami szerinte jogtalan. Szilágyi Edit az adóhivatal kényszer-megfizettetési végzéseivel kapcsolatosan kiemelte: a végzések átvételének megtagadásával az érintettek a fellebbezés lehetőségét vesztik el.