2024. április 30., kedd

Stabilitás, béke és párbeszéd

Szerbia és az USA együttműködése az ország külpolitikájának egyik prioritása

Ana Brnabić kormányfő ma Podgoricában a Michael Pence-szel, az Amerikai Egyesült Államok alelnökével folytatott tárgyalás során elégedettségének adott hangot Aleksandar Vučić államfő legutóbbi washingtoni látogatásának sikeressége kapcsán. Mint elmondta, a két ország közötti együttműködés, illetve az államközi kapcsolatok fejlesztése Szerbia külpolitikájának egyik prioritását képezi.

Szerbia is részt vett az Albánia, Horvátország, Macedónia és az Amerikai Egyesült Államok alapította Amerikai-Adriai okirat (A5) aláíróinak találkozóján, hogy támogatást nyújtsanak az aspiráns államoknak a NATO-hoz való csatlakozásnál. Ezen a találkozón Brnabić tárgyalásokat folytatott a montenegrói, a boszniai, illetve az amerikai képviselőkkel is.

A találkozóról küldött kormányközlemény szerint a szerb kormányfő kiemelte, hogy Szerbia számára fontos az USA támogatása az európai integrációs folyamatokban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Szerbia elsődleges célja, hogy fenntartsa a békét és a régió stabilitását a Balkán-félszigeten, és hangsúlyozta, hogy csak ezúton, valamint párbeszéddel lehet hozzájárulni a régió fejlődéséhez, a reformfolyamatok folytatásához és az egymás közötti viszonyok megerősítéséhez.

A Pence-szel folytatott megbeszélésén szó esett Szerbia és az Amerikai Egyesült Államok biztonsági együttműködéséről is, és megállapították, hogy a katonaság és a rendőrség jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán Brnabić rámutatott arra, hogy Szerbia erősen elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben, és megfékezésében kész aktív részt vállalni.

Szóba került a brüsszeli megállapodás is, illetve a megvalósítása, amely során a szerb kormányfő kihangsúlyozta szükség van a koszovói szerb községek közösségének megalapítására.

Ana Brnabić a montenegrói kormányfővel is tárgyalóasztalhoz ült. Kiemelte, hogy Szerbia ezek után is folytatni szeretné a termékeny együttműködést Montenegróval.

Ana Brnabić Duško Markovićtyal, a montenegrói miniszterelnökkel folytatott tárgyalás során kiemelte, a két ország közötti nyitott kérdéseket párbeszéddel és egymás tiszteletben tartásával kell megoldani. Kiemelte, üdvözli Montenegrónak az EU-hoz való csatlakozás útján tett törekvéseit, mint mondta a  közös cél közelebb hozza majd egymáshoz a régió államait.

Brnabić rámutatott, mindkét állam érdekeit szolgálja a közös projektumok megvalósítása, így a montenegrói kormányfővel tárgyaltak a Belgrád–Bar vasútvonal felújításáról, de a Belgrád–Bar autópálya kiépítéséről, valamint más infrastrukturális projektumokról is. Beszélgetésük témája volt a turizmus, az információs technológia és a mezőgazdaság terén való együttműködés is. Szót ejtettek a montenegrói szerbek helyzetéről is.

A szerb kormányfő tárgyalt Denis Zvizdićtyel, Bosznia-Hercegovina Miniszteri Tanácsának elnöklőjével is. Ebben az esetben támogatásáról biztosította boszniai kollégáját a két állam együttműködésének fejlesztésében, Szerbia ugyanis Bosznia-Hercegovinát tekinti egyik kulcsfontosságú partnerének a régióban.